ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

«Δίαιτα Μπλε Ζωνών» ή τι περιλαμβάνει η διατροφή της μακροζωίας

Το να ζήσουμε περισσότερα και υγιή χρόνια είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ιατρικής έρευνας.

«Δίαιτα Μπλε Ζωνών» ή τι περιλαμβάνει η διατροφή της μακροζωίας

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον με βεβαιότητα ότι η μακροζωία συνδέεται άμεσα με την σωστή διατροφή και τις υγιεινές συνήθειες αλλά και το να παραμένουμε σωματικά δραστήριοι.

Οι «Μπλε Ζώνες» είναι διάφορες περιοχές στον κόσμο, οι κάτοικοι των οποίων ζουν πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο, ­­σύμφωνα με τον δημιουργό της δίαιτας των Μπλε Ζωνών, Dan Buettner.

Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic, τον Νοέμβριο του 2005. Ο Buettner αναγνώρισε πέντε περιοχές ως «Μπλε Ζώνες»: την Οκινάουα στην Ιαπωνία, τη Σαρδηνία στην Ιταλία, τη Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, την Ικαρία στην Ελλάδα και τη Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια.

Η ιδέα αναπτύχθηκε βάσει δημογραφικής μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές που ταυτοποίησαν τις περιοχές με την υψηλότερη συγκέντρωση αιωνόβιων ανδρών.

Ο Buettner ανακάλυψε ότι σε αυτές τις πέντε γεωγραφικές ζώνες οι άνθρωποι ακολουθούσαν εννέα κοινές πρακτικές που εξηγούν τη βραδύτερη διαδικασία γήρανσής τους.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • φυσική κίνηση
  • το να θέτετε στόχους
  • μείωση του στρες
  • υιοθέτηση του κανόνα 80% στη διατροφή, που σημαίνει ότι πρέπει να σταματά κάποιος να τρώει όταν αισθάνεται ότι έχει χορτάσει σε ποσοστό 80%
  • να προτιμάτε τις τροφές φυτικής προέλευσης
  • να πίνετε αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες
  • να καλλιεργείτε το αίσθημα της κοινότητας
  • να βάζετε την οικογένειά σας πάνω από όλα
  • να διατηρείτε ένα κοινωνικό κύκλο που υποστηρίζει τις υγιεινές συμπεριφορές

Ποιες ομάδες τροφών περιλαμβάνει η δίαιτα των Μπλε Ζωνών

Φρούτα και λαχανικά

Αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και πολλών διαφορετικών βιταμινών και μετάλλων. Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Όσπρια

Τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα.

Τροφές ολικής άλεσης

Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Ξηρούς καρπούς

Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά. Στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστροφή του μεταβολικού συνδρόμου.

Ψάρια

Αποτελούν καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Οι άνθρωποι που κατοικούν στις Μπλε Ζώνες γενικά τρώνε λιγότερες θερμίδες και κάνουν νηστεία. Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στη μακροζωία.

Επιπλέον, οι άνθρωποι σε κάποιες Μπλε Ζώνες πίνουν ένα έως δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και στη μείωση του κινδύνου θανάτου.

Πηγή: Medical News Today