ΥΓΕΙΑ

Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν για την υγεία της γυναίκας

Αλλαγές στο χρώμα, τη σύσταση ή τη μυρωδιά των κολπικών υγρών μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη για τις πολύπλοκες βιολογικές διεργασίες που επιτελούνται στο γυναικείο σώμα.

Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν για την υγεία της γυναίκας

Άλλοτε πάλι, είναι σύμπτωμα δυσλειτουργίας και πρέπει να αξιολογούνται από το γιατρό.

Τι μπορεί να δείχνουν τα κολπικά υγρά για την υγεία της γυναίκας;

1. Ωορρηξία

Εάν τα κολπικά υγρά είναι πολύ αραιά, με τη σύστασή τους να μοιάζει με το ωμό ασπράδι του αβγού, τότε πιθανώς η γυναίκα βρίσκεται στο στάδιο της ωορρηξίας στον κύκλο της. Η σύσταση των κολπικών υγρών στην περίπτωση αυτή διευκολύνει την κίνηση των σπερματοζωαρίων προς το ωάριο ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίηση. Η πληροφορία αυτή είναι επομένως ιδιαίτερα χρήσιμη για τις γυναίκες ώστε να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, ανάλογα με το αν θέλουν άμεσα να κάνουν παιδί ή όχι.

2. Περίοδος

Λίγες ημέρες μετά την ωορρηξία μειώνεται η παραγωγή κολπικών υγρών. Στις γυναίκες με σχετικά σταθερό κύκλο, η έμμηνος ρύση έρχεται περίπου 14 ημέρες μετά την ωορρηξία, οπότε η μειωμένη παραγωγή υγρών βοηθά τη γυναίκα να υπολογίσει πότε περίπου θα έρθει η περίοδός της χωρίς να κρατά ημερολόγιο.

3. Στρες

Το στρες συχνά συνεπάγεται αυξημένη παραγωγή κολπικών υγρών. Εάν η συγκεκριμένη «παρενέργεια» εμφανίζεται σπάνια τότε δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος, εάν όμως η αυξημένη παραγωγή υγρών είναι συστηματική και διαπιστωμένα οφείλεται στο στρες, καλό είναι η γυναίκα να αναζητήσει τρόπους χαλάρωσης. Το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά κάθε πτυχή της ζωής, από τη σωματική υγεία έως τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επαγγελματική ζωή.

4. Λοίμωξη

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα κολπικά υγρά είναι σχεδόν άοσμα, επομένως η έντονη μυρωδιά είναι μια πιθανή ένδειξη λοίμωξης. Επίσης, εάν τα κολπικά υγρά είναι παχύρρευστα, η σύστασή τους μπορεί να υποδεικνύει μυκητίαση. Τέλος, μια αλλαγή στο χρώμα (γκριζωπά, κιτρινωπά, πρασινωπά, καφέ) μπορεί να υποδεικνύει κολπίτιδα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα κ.α.

Πηγή: Yahoo Health

Διαβάστε επίσης:

Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν ανάλογα με το χρώμα τους
Οι μύκητες των γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζονται χωρίς φάρμακα;
Φαγούρα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Τι μπορεί να σημαίνει