ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εντόπισαν το γονίδιο που μειώνει την αντίσταση στους παχυντικούς πειρασμούς

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry» αποκαλύπτει ότι ένα γονίδιο που σχετίζεται με την παχυσαρκία και είναι γνωστό ότι καθιστά πιο ελκυστικά τα παχυντικά φαγητά, μειώνει παράλληλα και την αντίσταση στους παχυντικούς πειρασμούς.

Εντόπισαν το γονίδιο που μειώνει την αντίσταση στους παχυντικούς πειρασμούς

Πρόκειται για το γονίδιο FTO, που υπολογίζεται ότι φέρει ένας στους έξι ανθρώπους, ενώ η δράση του φαίνεται πως εντείνεται με το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να παχαίνουν καθώς μεγαλώνουν.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Madhav Thambisetty του Τμήματος Κλινικής & Μεταγραφικής Νευροεπιστήμης στο Εργαστήριο Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του Εθνικού Ιδρύματος Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ, συνέκριναν τις λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εθελοντών που έφεραν το γονίδιο με εκείνες όσων δεν το έφεραν.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, οι πιθανότητες να διαθέτουν οι εθελοντές περιττά κιλά αυξάνονταν αναλόγως με το αν και πόσες κόπιες του μεταλλαγμένου FTO έφεραν.

Παράλληλα, όσοι είχαν μεταλλαγές του FTO είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τις παρορμήσεις και τις αντιδράσεις στη γεύση και την υφή των τροφίμων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι φορείς των μεταλλαγών του FTO όχι μόνο κινδυνεύουν περισσότερο να παχύνουν, αλλά πρέπει να δώσουν αληθινή μάχη για να μην παχύνουν ή όταν αποφασίσουν να αδυνατίσουν.