ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η τροφή που μειώνει την όρεξη και σας βοηθάει να αδυνατίσετε

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η παχυσαρκία και γενικότερα η τάση ενός ατόμου να παίρνει ή να μην μπορεί να χάσει κιλά οφείλεται στον "έρωτα" που έχει για το φαγητό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η βασική αιτία είναι ότι απλά δεν μπορεί να νιώσει χορτάτος/ικανοποιημένος όταν τελειώσει ένα γεύμα.

Η τροφή που μειώνει την όρεξη και σας βοηθάει να αδυνατίσετε

Τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ληντς στην Μ. Βρετανία ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που μετράει το πόσο "χορτασμένος" είναι κανείς μετά από ένα γεύμα. Η μέθοδος ονομάζεται "Satiety Quotient" (SQ).

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να επιλέξουν για το πρωινό τους να καταναλώσουν ωμά αμύγδαλα και δημητριακά επί τέσσερις συνεχείς ημέρες. Στην συνέχεια εφάρμοσαν τον μαθηματικό τύπο για να προσδιορίσουν τον δείκτη SQ στον κάθε έναν, αφότου πρώτα κατέγραψαν μέσω ειδικών τεστ τον μεταβολικό ρυθμό των συμμετεχόντων, τον σωματότυπό τους και το πόσες φορές "λαχτάρησαν" να φάνε από πείνα μέσα στην εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες κατέγραψαν χαμηλό σκορ στην κλίμακα του δείκτη SQ, μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Αυτές οι εξαιρέσεις αφορούσαν άτομα τα οποία είχαν κατά κανόνα πολύ κακές διατροφικές επιλογές στην καθημερινότητά τους και είχαν σαφή ευαισθησία στην υπερκατανάλωση φαγητού και την αύξηση σωματικού βάρους.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αμύγδαλα με το πρωινό τους, είχαν υψηλούς δείκτες SQ, ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι από τα γεύματά τους και είχαν λιγότερες στιγμές "λιγούρας" μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αμύγδαλα περιέχουν έναν ισορροπημένο συνδυασμό πρωτεΐνης, ακόρεστων λιπαρών οξέων και ινών, ο οποίος τα καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές για τον περιορισμό της πείνας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην επιστημονική εκδήλωση "Society for the Study of Ingestive Behavior".

Διαβάστε επίσης:

Πέντε μερίδες φρούτων την ημέρα η ιδανική ποσότητα για την καρδιά

Η αποτοξίνωση των 3 ημερών που θα καθαρίσει το συκώτι σας

Τι να προσθέτετε στο παγωτό σας για να μην παχαίνετε!

Προστασία από παχυσαρκία και κακή διατροφή με... γιαούρτι