ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέντε τροφές που διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε

Όταν αποθηκεύουμε τροφές, πολλές φορές συμβαίνει να τις "ξεχνάμε" για αρκετό καιρό και όταν το συνειδητοποιούμε, απλά να τις πετάμε πιστεύοντας ότι έχουν χαλάσει.

Πέντε τροφές που διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε

Δεν είναι όμως όλες οι τροφές επικίνδυνες για την υγεία μας, όταν έχουν μείνει σε κάποιο ντουλάπι για μήνες ή ακόμη και χρόνια!

Δείτε 5 τροφές που δεν παθαίνουν τίποτα όσο καιρό και να τις έχετε ξεχάσει στο ντουλάπι:

Στεγνά ζυμαρικά: Ακόμα και μετά από 10 χρόνια να τα μαγειρέψετε, δεν θα πάθετε τίποτα. Μπορεί να έχουν χάσει κάπως τη γεύση τους, αλλά είναι απολύτως ασφαλή προς κατανάλωση. Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει με τα φρέσκα ζυμαρικά, τα οποία πρέπει να τα μαγειρέψετε μέσα σε λίγες μέρες από όταν τα προμηθευτείτε.

05-6-food-staples-dry-pasta-sl

Φασόλια: Είτε ξερά, είτε σε κονσέρβα, τα φασόλια αντέχουν χρόνια ολόκληρα και είναι ασφαλή προς βρώση. Τα ξερά φασόλια, ίσως χρειαστούν λίγο περισσότερο μούλιασμα αν έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά δεν έχετε τίποτα να φοβάστε για την υγεία σας.

06-6-food-staples-dry-beans-sl

Ξύδι: Η υψηλή του οξύτητα δρα ως φυσικό συντηρητικό που ανατρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και έτσι μπορεί επίσης να συντηρηθεί επ' αόριστον. Σε ορισμένες ποικιλίες, εκτός από το άσπρο, αποσταγμένο ξύδι, μπορεί να προσέξετε αλλαγές χρώματος ή θολότητα μετά από καιρό, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη γεύση ή την ποιότητα.

02-6-food-staples-vinegar-sl

Αλάτι: Αυτό ίσως το περιμένατε, αφού είναι γνωστό πως το αλάτι αποτελούσε -ειδικά παλιότερα- μέσο συντήρησης άλλων τροφών. Στην ουσία το αλάτι είναι... πέτρωμα. Ακριβώς όπως ο γρανίτης δεν θα μολυνθεί ποτέ με μούχλα και βακτηρίδια, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το αλάτι.

04-6-food-staples-salt-sl

Βανίλια: Αυτό όμως δεν το περιμένατε! Λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε οινόπνευμα, μπορεί να συντηρηθεί επ' αόριστον, αν και η γεύση και το άρωμά της θα εξασθενήσουν πολύ μετά τα πέντε χρόνια. Επίσης, πρέπει να φυλάσσεται μακριά από το φως και τη θερμότητα, αλλά δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο, ακόμα και μετά το άνοιγμά της, επειδή το εκχύλισμα θα καταστραφεί.

01-6-food-staples-vanilla-extract-sl

Διαβάστε επίσης:

Τι να προσέχετε όταν αποθηκεύετε τροφές