ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε γάλα

Το γάλα αγελάδος είναι το πιο δημοφιλές είδος γάλακτος εδώ και αρκετά χρόνια. Σήμερα όμως μπορούμε να βρούμε στο σούπερ μάρκετ αρκετά ακόμη είδη. Ποιο πρέπει να επιλέξουμε και γιατί;

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε γάλα

Τα περισσότερα από τα νέα είδη γάλακτος δεν είναι στην πραγματικότητα γάλα, καθώς παράγονται από ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Μερικά από τα πιο γνωστά είδη είναι το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας, το γάλα ρυζιού και το γάλα καρύδας.

Σύμφωνα με τον Δρ Donald Otter, επιστήμονα από το Ερευνητικό Κέντρο AgResearch στη Νέα Ζηλανδία, οι ενήλικες δεν είναι απαραίτητο να πίνουν γάλα, είναι όμως σε κάθε περίπτωση θρεπτικό.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουμε στην ετικέτα πριν επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο είδος γάλακτος είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το γάλα σόγιας είναι το μόνο είδος γάλακτος μη ζωικής προέλευσης που περιέχει ίση ποσότητα πρωτεΐνης με το γάλα αγελάδος (περίπου 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι). Είναι καλό να ξεκινάμε τη μέρα μας λαμβάνοντας περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης για να έχουμε ενέργεια και να λειτουργεί καλά ο μεταβολισμός μας.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την περιεκτικότητα του προϊόντος σε ζάχαρη. Καλύτερα να «θυσιάσετε» μερικά γραμμάρια πρωτεΐνης και το γάλα που τελικά θα επιλέξετε να μην περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Προσοχή στα αρωματικά πρόσθετα του γάλακτος μη ζωικής προέλευσης: Αρκετά προϊόντα είναι ενισχυμένα με πρόσθετα όπως βανίλια ή σοκολάτα, τα οποία μας φορτώνουν με περιττές ποσότητες ζάχαρης. Ένα φλιτζάνι γάλα αγελάδος περιέχει περίπου 12 γραμμάρια λακτόζης, ένα φυσικό σάκχαρο.

Στη συνέχεια, συγκρίνετε τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος μη ζωικής προέλευσης με αυτά που περιέχει το γάλα αγελάδος. Κατά μέσο όρο, ένα ποτήρι γάλα αγελάδος περιέχει αρκετό ασβέστιο, βιταμίνη B12, κάλιο και βιταμίνη D.

Συνήθως, το γάλα μη ζωικής προέλευσης είναι ενισχυμένο με αυτά τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή προστίθενται στο προϊόν κατά την παραγωγή του.

Σύμφωνα με τον Δρ Otter, το γάλα μη ζωικής προέλευσης δεν έχει την ίδια θρεπτική αξία με το γάλα αγελάδος, όμως είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Διαβάστε επίσης:

Γάλα γαϊδάρας: Το ελιξίριο της νιότης!
Γάλα αμυγδάλου: Εναλλακτικό και πολύ θρεπτικό
Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι και πού οφείλεται