ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να αλλάξετε στο μαγείρεμα για πιο υγιεινά πιάτα

Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων στην υγεία του ανθρώπου έχουν επισημανθεί και επιβεβαιωθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες.

Τι να αλλάξετε στο μαγείρεμα για πιο υγιεινά πιάτα

Σχεδόν κάθε βότανο έχει τα δικά του πράγματα να προσφέρει στην διατροφή σας. Αλλά υπάρχουν μερικά βότανα που ξεχωρίζουν και τα οποία είναι σώφρον να τα αυξήσετε στον τρόπο που προετοιμάζετε καθημερινά τα γεύματά σας.

Πώς θα το πετύχετε αυτό; Αντικαθιστώντας κάποια βότανα στην μαγειρική με κάποια άλλα, πιο "δυνατά". Δείτε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Φασκόμηλο αντί για μαϊντανό: Και τα δύο βότανα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ (σημαντική για την πήξη του αίματος και τη διατήρηση γερών οστών), αλλά το φασκόμηλο "κερδίζει" με περίπου 26% περισσότερη ποσότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης. Έρευνα έχει δείξει επίσης ότι το φασκόμηλο συμβάλλει στην καλύτερη μνήμη σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Ρίγανη αντί για θυμάρι: Σε σύγκριση με το θυμάρι, ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη έχει έξι φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν στη ρύθμιση της πήξης του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων.

Δεντρολίβανο αντί για βασιλικό: Τα πλεονεκτήματα του δεντρολίβανου είναι εντυπωσιακά. Εκτός του ότι είναι μια καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου, περιέχει μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου-2. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το βότανο αυτό έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με το κόκκινο κρέας. Όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, το κόκκινο κρέας μπορεί να παράγει τοξίνες που έχουν συνδεθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου. Αλλά προσθέτοντας εκχύλισμα δενδρολίβανου στο κρέας πριν από το μαγείρεμα μειώνετε τα επίπεδα συγκέντρωσης αυτών των -πιθανώς καρκινογόνων- ουσιών.

Διαβάστε επίσης:

Ωμά ή μαγειρεμένα τα λαχανικά; Τι ισχύει για το καθένα

Οι «αντισηπτικές» ιδιότητες της μαγιονέζας

Διατροφή: Οι νέες οδηγίες για καφέ, ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά και αλκοόλ

Δίαιτα: Ο τρόπος ζυγίσματος που τριπλασιάζει την απώλεια κιλών