ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί το σχήμα του ποτηριού να επηρεάσει τη γεύση του κρασιού;

Μέχρι σήμερα το γνώριζαν μόνο οι γευσιγνώστες, ωστόσο τώρα το επιβεβαίωσε και η επιστήμη. Το σχήμα του ποτηριού από το οποίο πίνουμε κρασί όντως επηρεάζει τη γεύση του.

Μπορεί το σχήμα του ποτηριού να επηρεάσει τη γεύση του κρασιού;

Μία ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων ανάπτυξε ένα σύστημα απεικόνισης το οποίο δείχνει πώς ακριβώς αλλάζει το άρωμα ενός κρασιού, καθώς οι ατμοί της αιθανόλης φεύγουν από ένα ποτήρι.

Προκειμένου να το πετύχουν, ο δρ Κότζι Μιτσουβαγιάσι, καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Επιστήμης του Ιατρικού & Οδοντιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκυο και οι συνεργάτες του κάλυψαν ένα πλέγμα με το ένζυμο αλκοολική οξειδάση, το οποίο μετατρέπει τις χαμηλού μοριακού βάρους αλκοόλες και το οξυγόνο σε αλδεΰδες και υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Επίσης, το πλέγμα αυτό εμποτίστηκε με δύο άλλες ουσίες, που μαζί αλλάζουν χρώμα μόλις εκτεθούν στο υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Το πλέγμα τοποθετήθηκε στη συνέχεια στα χείλη τριών διαφορετικών ειδών ποτηριών (κλασικό ποτήρι κρασιού, ποτήρι για μαρτίνι, ίσιο ποτήρι), προκειμένου να καταγράψουν ψηφιακά τα χρώματα που δημιουργούνταν, καθώς η αιθανόλη εκλυόταν από τα ποτήρια που περιείχαν διάφορα είδη κρασιού.

Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση «Analyst», όπου δημοσιεύεται η μελέτη, τα διαφορετικά ποτήρια και οι διαφορετικές θερμοκρασίες μπορεί να αλλάξουν εντελώς το άρωμα ενός κρασιού.

Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι αυτοί που επινόησαν τα ποτήρια και τις θερμοκρασίες του κρασιού ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν κι ας μην διέθεταν τις γνώσεις χημείας που υπάρχουν σήμερα!