ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφές με βούτυρο: Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα μόδα;

Για πολλούς η ιδέα να πιουν τον καφέ τους μαζί με μία κουταλιά βούτυρο, ίσως προκαλούσε αηδία. Για άλλους πάλι, αποτελεί τη νέα μόδα που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην κατανάλωση του δημοφιλούς αυτού ροφήματος.

Καφές με βούτυρο: Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα μόδα;

Ο δημιουργός του είναι ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντέιβ Άσπρεϊ, ο οποίος «εμπνεύστηκε» τη νέα γεύση μετά από ένα ταξίδι του στο Θιβέτ, όταν ένας ντόπιος του έδωσε να πιει τσάι με βούτυρο από γιακ, για να πάρει δυνάμεις.

Αρχικά, οι υποστηρικτές του -που τον αποκαλούν «καφέ σφαίρα»- τονίζουν ότι λειτουργεί ως υποκατάστατο γεύματος, καθώς τα λίπη που περιέχει, εξασφαλίζουν ενέργεια, συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού και καταπολεμούν το αίσθημα πείνας, οι διατροφολόγοι, όμως, που έχουν και τον τελευταίο λόγο διχάζονται...

Η άποψη των διατροφολόγων

Από τη μία πλευρά, οι υπέρμαχοί του υποστηρίζουν ότι ο καφές με βούτυρο περιέχει συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, καλή χοληστερίνη, βιταμίνη Κ2 και λιπαρά οξέα Ω-3, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκέφαλου, την αντοχή και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στον αντίποδα, υπάρχουν διατροφολόγοι που φοβούνται ότι η μεγάλη κατανάλωση βουτύρου θα μπορούσε να ανεβάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Χαρακτηριστικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ρόφημα μπορεί μεν να δίνει ενέργεια σε όσους τη χρειάζονται, ωστόσο για αυτούς που έχουν συνηθίσει στην καθιστική ζωή το ρόφημα θα προσθέσει περισσότερα λίπη στον οργανισμό τους.