ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές-σύμμαχοι κατά του καρκίνου του μαστού

Η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Σημαντικό ρόλο όμως στην εμφάνιση της νόσου παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής των γυναικών.

Οι τροφές-σύμμαχοι κατά του καρκίνου του μαστού

Μία σειρά τροφών συμβάλλουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, ενώ βοηθούν και στον περιορισμό των μεταστάσεων, εάν έχετε ήδη εμφανίσει τη νόσο.

Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Προσοχή όμως: Δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα, γιατί μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.
Το κόκκινο κρασί φαίνεται ότι βοηθά και στη μείωση των επιπτώσεων της ακτινοβολίας σε γυναίκες, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο. Επίσης μία μελέτη αποκάλυψε ότι η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη θεραπεία ακτινοβολίας, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα από ενδεχόμενες βλάβες.

Κουρκουμάς
Σε μία μελέτη που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ο κουρκουμάς συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και ειδικά μάλιστα όταν υπάρχουν περιπτώσεις εξάπλωσης στους πνεύμονες.

Μούρα
Σύμφωνα με μια μελέτη, τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα μούρα βοηθούν να σταματήσει η ανάπτυξη και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου.

Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια πηγή ελαϊκού οξέος, το οποίο, όπως αναφέρουν διάφορες μελέτες, αποτελεί βασικό σύμμαχο στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών και όλα τα άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν γλυκοσινολάτες, ουσίες που είναι ισχυροί σύμμαχοι στον πόλεμο κατά του καρκίνου.

Πράσινο τσάι
Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και εμποδίζει την εξάπλωσή του σε γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη της επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), μια ένωσης με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σκόρδο
Σύμφωνα με μελέτες, το σκόρδο εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με κρέας. Συγκεκριμένη έρευνα, έδειξε, ότι το σκόρδο μειώνει τις καρκινογόνες χημικές ουσίες (του μαγειρεμένου κρέατος), που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο του μαστού.

Μπρόκολο-κουνουπίδι
Το μπρόκολο περιέχει ινδολο-3-καρβινόλη (I3C), μία μεγάλης βιολογικής σημασίας ένωση, η οποία βρίσκεται κυρίως στα σκουροπράσινα λαχανικά (αλλά και αλλού) και καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, μετατρέποντας τον τύπο των οιστρογόνων, που προκαλούν καρκίνο σε οιστρογόνα πιο ήπιας μορφής. Πλούσια πηγή ινδόλης-3-καρβινόλης είναι επίσης το κουνουπίδι.

Σπανάκι
Μια μελέτη αποκάλυψε ότι, οι γυναίκες που έτρωγαν σπανάκι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με όσες δεν επέλεγαν το σπανάκι στο εβδομαδιαίο τους μενού.

Αγκινάρες
Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας, συμβάλλει στον κυτταρικό θάνατο και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη, αποκάλυψε ότι τα φλαβονοειδή στις αγκινάρες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η διατροφή για υγιή πνευμόνια

Νέα έρευνα: Το διατροφικό ντουέτο που προλαμβάνει έμφραγμα και καρκίνο