ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι νέες διατροφικές οδηγίες του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας

Κάθε πέντε χρόνια, το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Γεωργίας δημοσιεύουν τις Διατροφικές Κατευθυντήριες για τους Αμερικανούς. Κάθε έκδοση των οδηγιών αντανακλά τα νέα ευρήματα από το επιστημονικό πεδίο της Διατροφής.

Οι νέες διατροφικές οδηγίες του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας

Κεντρικό μήνυμα της νέας έκθεσης είναι οι μικρές αλλαγές που αποδίδουν σημαντικά οφέλη.

Αρκετοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να λαμβάνουν από τις τροφές, ποιες είναι οι ιδανικές μερίδες φαγητού και πώς η διατροφή συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για συγκεκριμένες ασθένειες. Ένας από τους στόχους των νέων οδηγιών, οι οποίες καλύπτουν την περίοδο 2015-2020, ήταν να αποσαφηνιστούν σημεία-κλειδιά ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να σχεδιάσουν πιο εύκολα το διατροφικό τους πλάνο.

Η ανάλυση και ενσωμάτωση των τελευταίων διατροφικών τάσεων είναι μια απαραίτητη διαδικασία ώστε να καταρτιστούν οι νέες κατευθυντήριες. Τα τελευταία πέντε χρόνια, αυξάνεται συνεχώς ο όγκος των ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και κόκκινου κρέατος είναι βλαβερή για την υγεία. Οι νέες οδηγίες ενσωματώνουν τη σχετικά πρόσφατη ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το ρόλο του κόκκινου κρέατος και των αλλαντικών στην εμφάνιση του καρκίνου και ταυτόχρονα αναφέρουν εναλλακτικές πηγές πρόσληψης πρωτεϊνών, όπως τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, μεγάλη μερίδα του αμερικανικού πληθυσμού καταναλώνει μικρή ποσότητα λαχανικών, φρούτων, γαλακτοκομικών και ελαίων. Βάσει της διαπίστωσης αυτής, οι οδηγίες προτρέπουν μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σπόρων, ποσότητα τουλάχιστον 50% εκ των οποίων θα πρέπει να προέρχονται από προϊόντα ολικής άλεσης. Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι θα πρέπει να έχει λίγα λιπαρά ή 0% λιπαρά. Επίσης, η πρόσθετη ζάχαρη δεν θα πρέπει να καλύπτει πάνω από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Τα κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να καλύπτουν λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων και να αντικατασταθούν από υγιεινά ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που παρέχει το ελαιόλαδο. Όσον αφορά την πρόσληψη νατρίου (κυρίως από το αλάτι), συνιστάται κατανάλωση κάτω από 2.300 mg για ενήλικες και παιδιά άνω των 14 ετών.

Φυσικά, οι οδηγίες αναφέρουν ότι πρέπει να αποφεύγονται τα έτοιμα, επεξεργασμένα γεύματα και τρόφιμα και το μαγείρεμα να γίνεται στο σπίτι ώστε να μειωθεί η πρόσληψη νατρίου, λιπαρών και πρόσθετης ζάχαρης.

Οι νέες οδηγίες δεν παραλείπουν να αναφέρουν και το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο, τον καφέ. Επιτρέπεται η κατανάλωση έως και πέντε φλιτζανιών την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ποια είναι η δίαιτα της χρονιάς, σύμφωνα με το U.S. News & World Report