ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσα φρούτα πρέπει να περιέχει ένα smoothie

Τα smoothies είναι υγιεινά, γρήγορα στην προετοιμασία και εξαιρετικά δροσιστικά, άρα ιδανικά για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες!

Πόσα φρούτα πρέπει να περιέχει ένα smoothie

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το βασικό συστατικό των smoothies, είναι μεν θρεπτικά, όμως παρέχουν σημαντική ποσότητα σακχάρων, οπότε ακόμη κι εκεί χρειάζεται μέτρο.

Πριν λοιπόν ετοιμάσετε το επόμενο smoothie σας, δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Αν και τα σάκχαρα των φρούτων διαφέρουν από την πρόσθετη ζάχαρη που βρίσκουμε σε άλλα προϊόντα (π.χ. σοκολάτα, δημητριακά), σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία ακολουθείται λίγο μετά από απότομη πτώση, άρα και αίσθημα λιγούρας και εξάντλησης.

Ένα smoothie που περιέχει μόνο φρούτα θα είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά φτωχό σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά που εξισορροπούν ένα γεύμα/σνακ και κρατούν μακριά την πείνα για αρκετή ώρα.

bigstock Blueberry Smoothie In A Glass 110952461

Φτιάξτε λοιπόν το smoothie σας χρησιμοποιώντας το πολύ δύο φλιτζάνια κομμένα φρούτα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 50-60 γραμμάρια υδατανθράκων), κατά προτίμηση φρούτα με σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως τα διάφορα είδη μούρων (σμέουρα, βατόμουρα, φράουλες). Παράλληλα, για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών (5-10 γραμμάρια), προσθέστε στο smoothie λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο) αλλά και σπόρους (λιναρόσπορο, σπόρους chia). Για να πάρετε μια καλή δόση πρωτεϊνών (10-15 γραμμάρια), το smoothie μπορεί να περιέχει τόφου, γιαούρτι ή γάλα. Τέλος, υγιεινά λιπαρά μπορείτε να πάρετε από το αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.

Μην ξεχνάτε ότι καλό είναι να αποφύγετε να προσθέσετε κάποια γλυκαντική ουσία στο smoothie (π.χ. μέλι), αφού τα φρούτα δίνουν ήδη αρκετά σάκχαρα και χαρίζουν γλυκιά γεύση.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Συνταγή για smoothie πορτοκάλι – Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Πώς θα φτιάξετε το απόλυτο smoothie αδυνατίσματος!

Το ιδανικό smoothie για γρήγορη ανάρρωση μετά τη γυμναστική