ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 9 βήματα για να χάσετε κιλά πριν το ρεβεγιόν

Εννέα βήματα για να χάσετε κιλά πριν την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων δίνει η κυρία Ελεάννα Παπαχαραλάμπους Health Manager Ορθοβιοτικής Ιατρικής( Πρότυπο κέντρο Πρόληψης και Αντιγήρανσης)και  Μέλος της Ευρωπαϊκής ΕταιρείαςΑντιγήρανσης.
Τα 9 βήματα για να χάσετε κιλά πριν το ρεβεγιόν

Εννέα βήματα για να χάσετε κιλά πριν την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων δίνει η κυρία Ελεάννα Παπαχαραλάμπους Health Manager Ορθοβιοτικής Ιατρικής( Πρότυπο κέντρο Πρόληψης και Αντιγήρανσης)και Μέλος της Ευρωπαϊκής ΕταιρείαςΑντιγήρανσης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Παπαχαραλάμπους:

Γιατί δενμπορούμε να χάσουμε αυτά τα τελευταία 3 κιλά; Ακόμα κι αν οι άλλοι δεν μπορούννα τα δουν, αυτά στέκονται εμπόδιο καιδεν μας επιτρέπουν να αισθανθούμε τέλεια για τον εαυτό μας – αλλάζοντας τοντρόπο που κινούμαστε αλλά και ντυνόμαστε ακόμα. Εδώ λοιπόν παραθέτουμε 12εύκολα βήματα, από το πώς τρώμε, γυμναζόμαστε και χαλαρώνουμε, που θα μαςβοηθήσουν να χάσουμε πιο εύκολα τους επίμονους αυτούς πόντους.

1. Να κοιμάστε αρκετά

Μελέτες έχουνδείξει ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να χάσουμε λίπος, όχι απλάεπειδή το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν στην καύση του λίπος καιτην καταστολή της όρεξής μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά κι επειδή ‘αν δενκοιμόμαστε αρκετά θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς το σώμα αρχίζει νααπελευθερώνει ορμόνες που αποθηκεύουν το λίπος όπως η κορτιζόλη’, λέει ηγυμνάστρια Jillian Michaels. ‘Για κάθε ώρα σωματικής άσκησης, ανταμείψτε τονεαυτό σας με μία ώρα χαλάρωσης’, λέει ο Dalton Wong του Bodyism.

Συμβουλή: Ενισχύστε τον ύπνο και τομεταβολισμό σας λαμβάνοντας μαγνήσιο και ψευδάργυρο 90 λεπτά πριν πέσετε γιαύπνο.

Προσθέστε λίγα μπαχαρικά

Τα μπαχαρικάπροκαλούν απότομη αύξηση του μεταβολισμού – πασπαλίστε με κανέλα τον καφέ σαςαντί για κακάο. Και παρότι είναι αλήθεια ότι το πράσινο τσάι βοηθά στην καύσηλίπους, πίνοντας 4 φλιτζάνια τη μέρα θα κάψετε μόνο 100 θερμίδες παραπάνω.

2. Ακολουθήστε τηνπροπόνηση με διαλείμματα

Εναλλάσσονταςσωματικές ασκήσεις διαφορετικής έντασης – ασκήσεις επιταχυνόμενης έντασηςσυνδυασμένες με ασκήσεις χαμηλότερης έντασης για να συνέλθουμε (υπολογίστε έναμέσο όρο 20 δευτερολέπτων τρέξιμο και 60δευτερολέπτων περπάτημα) – καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι ανγυμναζόμαστε με τον ίδιο ρυθμό για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Κι όσο πιογρήγορα καίτε θερμίδες, τόσο πιο γρήγορα καίτε λίπος. Αυτή η προπόνησηεπιταχύνει το μεταβολισμό έως και 24 ώρες μετά την άσκηση. Το γρήγορο τρέξιμοστο διάδρομο είναι η ιδανική άσκηση. ‘Προσπαθήστε να κάνετε από 5 έως 8 σετγρήγορου τρεξίματος διάρκειας 20 δευτερολέπτων με παύσεις 30 δευτερολέπτωνενδιάμεσα’.

Να λαμβάνετε βιταμίνη C

Νέες έρευνεςδείχνουν ότι αυτοί που λαμβάνουν 500mg βιταμίνης C καθημερινά καίνε 30% περισσότερο λίπος όταν ασκούνται.

3. Αποφεύγετε τα ποτάδιαίτης

‘Τα ποτά χωρίςθερμίδες ακούγονται καλά στη θεωρία, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δοκιμάζονταςτη γλυκιά γεύση (από τις γλυκαντικές ουσίες), το σώμα μας περιμένει να λάβειθερμίδες και ζάχαρη, αλλά καθώς τα ποτά δεν απελευθερώνουν σάκχαρα, το σώμα μαςυποσυνείδητα πυροδοτείται και τα αναζητά αλλού και στο τέλος αναπληρώνουμε τιςαπούσες θερμίδες καταναλώνοντας ζάχαρη αργότερα’,. Μελέτες που συνέκριναν 2ομάδες αθλητών – μία που κατανάλωσε ζαχαρούχα ποτά μετά από τον αγώνα και μίαπου κατανάλωσε ποτά διαίτης – έδειξαν ότι αυτοί που κατανάλωσαν τα ποτά διαίτηςαναπλήρωσαν με το παραπάνω τη ζάχαρη και έλαβαν περισσότερες θερμίδες μέχρι τοτέλος της μέρας απ’ αυτούς που κατανάλωσαν τα ζαχαρούχα ποτά.

4. Πηγαίνετε μία βόλτα

‘Ανά λεπτό, τοπερπάτημα καίει περισσότερο λίπος απ’ ότι το τρέξιμο. Αλλά πρέπει να προχωράτεμε γρήγορο βήμα ώστε να λαχανιάζετε αλλά να μπορείτε να συζητάτε παράλληλα’,λέει η Joanna Hall, συγγραφέας του βιβλίου ‘The GL Walking Diet’. Κάντε το περπάτημα άσκηση καύσης λίπουςεπιμηκύνοντας το διασκελισμό σας και σπρώχνοντας το βήμα σας από τα δάχτυλα τωνποδιών σας, έτσι θα κάψετε περισσότερες θερμίδες και θα γυμνάσετε του μυς σας.

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

Το νερό βοηθάστη λειτουργία του μεταβολισμού και μειώνει την όρεξη. Η αφυδάτωση απ’ την άλληπλευρά σταματάει την καύση λίπους. ‘Προσθέστε φυσικά άλατα ενυδάτωσης, όπως ταροζ άλατα των Ιμαλάϊων (δεν πρέπει να συγχέονται με το μαγειρικό αλάτι, τοοποίο αφυδατώνει το σώμα) στο μπουκαλάκι με το νερό σας κάθε μέρα’. Και παρότι τονερό μπορεί να μην βοηθάει στην καύση του λίπους, προσπαθήστε να πίνετε έναποτήρι πριν από κάθε γεύμα γιατί, καθώς εξηγεί η διατροφολόγος . ‘έτσι δεν θα μπερδέψετετη δίψα με την πείνα και θα καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες’.

Συμβουλή: Ελαττώστε το αλκοόλ –αναστέλλει την καύση λίπους κι επιπλέον αυξάνει την όρεξή σας.

6. Αλλάξτε τη ρουτίνα τηςάσκησης

‘Τα σώματά μαςπροσαρμόζονται σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής απίστευτα γρήγορα, έτσι οι μύεςδουλεύουν λιγότερο για να το φέρουν εις πέρας και καίνε λιγότερες θερμίδες’.Ακολουθήστε κάτι που απολαμβάνετε γιατί, σύμφωνα με έρευνες, όχι μόνο αυτό μαςδίνει περισσότερα κίνητρα, αλλά γιατί έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφοράστην απώλεια βάρους και την καύση λίπους. Το άγχος για να πάμε στο γυμναστήριο επηρεάζει,όπως και το ανάποδο.

7. Καταναλώνετε τρόφιμαπλήρη σε λιπαρά

Μπορεί ναακούγεται αντιφατικό, αλλά τα προϊόντα που είναι πλήρη σε λιπαρά (περιορισμένασε ζάχαρη και υδατάνθρακες) ενθαρρύνουν το σώμα να αλλάξει από την καύσηζάχαρης ως καύσιμο, στην καύση του αποθηκευμένου λίπους του σώματος. ‘Επιπλέον,οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε λιπαρά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη –προκαλώντας απώλεια βάρους – και τείνουν να είναι τόσο χαμηλές σε θερμίδες πουτο σώμα αρχίζει να καίει μυς για να λάβει ενέργεια – και θυμηθείτε ότι οι μύεςείναι αυτοί που καίνε το 95% των θερμίδων που λαμβάνουμε, ακόμα κι ότανξεκουραζόμαστε, οπότε είναι υψίστης σημασίας να τους διατηρήσουμε και νααναπτύξουμε γιατί αποτελούν τον πραγματικό μας σύμμαχο στην καύση λίπους’.

Συμβουλή: Περιορίστε τη λαχτάρα γιαζάχαρη και υδατάνθρακες λαμβάνοντας ως συμπλήρωμα διατροφής..

8. Κόψτε τα ζαχαρούχατρόφιμα

‘Πέρα από τιςθερμίδες, τα ζαχαρούχα τρόφιμα αφαιρούν από το σώμα τις θρεπτικές ουσίες που αυτόχρειάζεται για την καύση λίπους, επιβραδύνοντας πολύ το μεταβολισμό’, λέει οπροπονητής fitness Σταμάτης Λένης. Αντίθετα, καταναλώστε τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό και που είναιπλούσια σε αντι-οιστρογόνα φυτικά συστατικά όπως είναι το μπρόκολο, το λάχανοκαι το κίτρο, ή πάρτε τα σε μορφή συμπληρώματος με το DIM.

Αρχίστε να χρησιμοποιείτε βάρη

Κάθε είδουςάσκηση αντίστασης (τεχνικές με λάστιχα ή βάρη) χτίζουν μυϊκή μάζα, που αποτελείτη μηχανή καύσης λίπους του σώματός μας, λέει η Morris. Για κάθε επιπλέον ½κιλό μυϊκής μάζας καίμε 100 περισσότερες θερμίδες τη μέρα.

Συμβουλή: Μην ξεκουράζεστε ανάμεσα στασετ για να ασκείτε περισσότερους μυς.

9. Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεϊνών

Βοηθούν στηντόνωση των μυών, ενισχύουν την καύση λίπους και ‘για κάθε γραμμάριο πρωτεΐνηςπου λαμβάνετε, καταναλώνετε 6 θερμίδες λιγότερες στο επόμενο γεύμα, κάτι πουμπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά αν τρώτε τη συνιστώμενη ποσότητα των 25 με30 γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, αυτό μπορεί να αντιστοιχεί έως και σε200 θερμίδες λιγότερες κάθε φορά’.. Τα πέντε υψηλότερα σε περιεκτικότηταπρωτεΐνης φαγητά είναι τα ρεβίθια, τα κόκκινα φασόλια, τα λιπαρά ψάρια, τολευκό άπαχο κρέας και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος. ‘Ή ξεκινήστε να λαμβάνετε σκόνηπρωτεΐνης καθημερινά (στο γιαούρτι ή τα δημητριακά).