ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το ψάρι γίνεται "ασπίδα" στην άνοια

Η κατανάλωση ψαριού, το οποίο είναι μαγειρεμένο στον φούρνο ή ψημένο στη σχάρα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, βοηθάει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και προστατεύει από την άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Πώς το ψάρι γίνεται "ασπίδα" στην άνοια

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ James T. Becker, και η ερευνητική του ομάδα ανέλυσαν δεδομένα από συνολικά 260 ασθενείς μέσω μιας σειράς επιμέρους ερευνών. Σε αυτά τα δεδομένα υπήρχαν και στοιχεία που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, καθώς και μαγνητικές τομογραφίες των εγκεφάλων τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν περισσότερη "γκρίζα ύλη" στον εγκέφαλό τους, στην περιοχή που ελέγχει τη μνήμη. Αυτό δείχνει ότι είχαν καλύτερη μνήμη και μειωμένα συμπτώματα άνοιας ή/και ότι τα συμπτώματα αυτά καθυστερούσαν περισσότερο να εμφανιστούν σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν τακτικά ψάρι στην εβδομαδιαία διατροφή τους.

Επισήμαναν, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν ισχύουν στην περίπτωση που το ψάρι μαγειρεύεται τηγανητό. Μόνο για τα ψάρια που καταναλώνονται μαγειρεμένα στον φούρνο ή ψητά στην σχάρα ισχύουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Επίσης, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι -προς έκπληξή τους- δεν διαπίστωσαν καμία σχέση στην περιεκτικότητα Ω-3 λιπαρών οξέων στο ψάρι (δηλαδή στο είδος του ψαριού) με την βελτίωση της εγκεφαλικής υγείας του ατόμου. Μόνο η τακτική κατανάλωση ψαριού, μαγειρεμένου με συγκεκριμένο τρόπο, διαπίστωσαν ότι παίζει ρόλο στην βελτίωση της μνήμης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Νέα έρευνα συνδέει την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους με το Αλτσχάιμερ

Η μειωμένη οσφρητική ικανότητα, δείκτης για άνοια και Αλτσχάιμερ

Ποιο όργανο του σώματος αποκαλύπτει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ