ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο κρυφός κίνδυνος αν ξεκινάτε δίαιτες από νεαρή ηλικία

Όσο πιο νωρίς στην ζωή της ξεκινάει μια γυναίκα να υποβάλλει τον οργανισμό της σε αυστηρές δίαιτες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει προβλήματα υγείας στο μέλλον, όπως διατροφικές διαταραχές και κατάχρηση αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Ο κρυφός κίνδυνος αν ξεκινάτε δίαιτες από νεαρή ηλικία

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.340 φοιτητών και φοιτητριών, τους οποίους παρακολουθούσαν επί 10 χρόνια, και είδαν ότι οι πιέσεις από το κοινωνικό τους περιβάλλον, έκαναν τις νεαρές γυναίκες να καταπιέζουν τους εαυτούς τους για να είναι αδύνατες.

Μερικές από αυτές ξεκίνησαν να προσέχουν πολύ ενεργά το σωματικό τους βάρος από την παιδική ακόμα ηλικία, ενώ άλλες είχαν ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα δίαιτας με βάση την μέτρηση θερμίδων μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο νωρίς (ηλικιακά) μια γυναίκα ξεκινάει να κάνει διάφορες δίαιτες, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει προβλήματα υγείας μακρυπρόθεσμα.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Ψυχολογίας, Pamela Keel, υποστηρίζει ότι αν και δεν είναι ακόμα σαφές το πώς ακριβώς η δίαιτα σε νεαρή ηλικία οδηγεί σε προβλήματα υγείας αργότερα στην ζωή, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται περίπου 10 χρόνια αργότερα από την εποχή που ξεκινούν οι αυστηρές δίαιτες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εργασιών της ετήσιας συνόδου της Ένωσης για την Μελέτη Διατροφικής Συμπεριφοράς που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές επισήμαναν τη σημασία να ενημερώνονται σωστά τα νεαρά κορίτσια και να αποθαρρύνονται από το να ακολουθούν αυστηρές δίαιτες.

Διαβάστε επίσης:

Και επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι ο γάμος παχαίνει

Τα "τρικ" στα μενού των εστιατορίων που μας παχαίνουν

Τρώτε πουρέ; Δείτε τι προκαλείτε στον οργανισμό σας...

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που "απαγορεύεται" να καταναλώνετε μαζί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ