ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες 5 τροφές πρέπει να αποφύγετε φέτος το χειμώνα

Η επίσημη «έναρξη» της χειμερινής σεζόν βρίσκεται αρκετές εβδομάδες μακριά, όμως τα πρώτα κρυολογήματα και οι πρώτες ιώσεις έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ποιες 5 τροφές πρέπει να αποφύγετε φέτος το χειμώνα

Πέρα από τα απαραίτητα εμβόλια για τον ιό της γρίπης και το τακτικό πλύσιμο των χεριών, επιβάλλεται να κάνετε και μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή σας.

Δείτε ποιες είναι οι 5 κατηγορίες τροφών που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας και σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε κάθε είδους λοιμώξεις.

1. Γλυκά

1imm

Η ζάχαρη ευθύνεται για τους αυξημένους δείκτες παχυσαρκίας, για το διαβήτη τύπου 2 αλλά και την καρδιοπάθεια. Δεν έχει καμία θρεπτική αξία και μάλιστα τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια να εξολοθρεύουν βακτήρια και ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό μας. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το καστανό ρύζι, οι φακές και τα ρεβίθια, σταθεροποιούν τα επίπεδα της γλυκόζης και κρατούν το ανοσοποιητικό «σε φόρμα».

2. Λευκό ψωμί

2imm

Οι επεξεργασμένοι σπόροι στο λευκό ψωμί και αρκετούς τύπους δημητριακών μετατρέπονται σε γλυκόζη όταν μεταβολίζονται από τον οργανισμό. Προτιμήστε αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης για το πρωινό σας αλλά και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

3. Κόκκινο κρέας

3imm

Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα τηγανητά, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα αυτό να αδυνατεί να αντισταθεί στις λοιμώξεις. Αντικαταστήστε μέρος των ζωικών πρωτεϊνών που καταναλώνετε με αντίστοιχες φυτικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που βρίσκονται στην κινόα και τα φασόλια.

4. Αλκοολούχα ποτά

4imm

Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την ευαισθησία απέναντι στις λοιμώξεις. Η αρνητική επίδραση του αλκοόλ είναι εμφανέστερη μετά την κατανάλωση του τρίτου ποτού.

5. Γαλακτοκομικά

5imm

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται άμεσα με την υγεία του αναπνευστικού. Το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι επιδεινώνουν την απόφραξη των πνευμόνων κι έτσι πρέπει να αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι δεν θα κολλήσετε τη γρίπη αυτόν το χειμώνα
Οι 9 συνδυασμοί τροφών για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου
Το πράσινο λαχανικό που εκμηδενίζει Αλτσχάιμερ, καρκίνο και χοληστερίνη