ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση ώρα πρέπει να τρέχετε για να κάψετε τις θερμίδες ενός αναψυκτικού

Ίσως καταφέρετε να απαρνηθείτε μια για πάντα τα θερμιδοφόρα αναψυκτικά αν μάθετε πόσο πρέπει να... κοπιάσετε για να καταναλώσετε τη ζάχαρη με την οποία σας έχουν φορτώσει.

Πόση ώρα πρέπει να τρέχετε για να κάψετε τις θερμίδες ενός αναψυκτικού

Μια νέα και πολύ πρωτότυπη αμερικανική μελέτη κατέδειξε ότι οι νεαροί καταναλωτές καταφέρνουν να αντισταθούν στα αναψυκτικά όταν έρχονται αντιμέτωποι με «προειδοποιητικές πινακίδες» που αφορούν στην περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αφορούσε σε εφήβους από τις ΗΠΑ και οι σχετικές ενδείξεις αφορούσαν στον απαιτούμενο χρόνο σωματικής άσκησης προκειμένου να καταναλωθούν οι επιπλέον θερμίδες.

Μία εξ αυτών προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στους νεαρούς συμμετέχοντες, καθώς ανέφερε πως χρειάζεται να καλύψουμε απόσταση 8 χιλιομέτρων προκειμένου να κάψουμε τις 250 θερμίδες που μπορεί να περιέχει ένα αναψυκτικό!

Η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ Σάρα Μπλέικ από το κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο John Hopkins δηλώνει πως πολλοί δεν κατανοούν με πόσες θερμίδες μας φορτώνουν ορισμένα προϊόντα, παρά τις σχετικές ετικέτες που φέρουν.

Συμπληρώνει μάλιστα πως εάν εξηγηθεί με τρόπο απλό και κατανοητό πόσο πρέπει να περπατήσουμε ή να τρέξουμε για να κάψουμε αυτές τις θερμίδες είναι πιο πιθανό να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Για διάστημα έξι εβδομάδων, οι εντυπωσιακές και πολύχρωμες πινακίδες τοποθετήθηκαν στρατηγικά σε διάφορες γειτονιές της Βαλτιμόρης.

Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις διαφορετικές πινακίδες, μία εκ των οποίων ανέγραφε πως χρειάζονται 50 λεπτά τρέξιμο για να καταναλωθούν οι 250 θερμίδες (16 κουταλάκια ζάχαρης) σε ένα μπουκάλι αναψυκτικού, χυμού ή ενεργειακού ποτού (ποσότητα 590ml).

Άλλες παρουσίαζαν πόση ζάχαρη και πόσες θερμίδες περιέχει το προϊόν.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Public Health καταδεικνύει πως αρκετοί από τους νέους επέλεξαν να μην αγοράσουν τελικά το θερμιδοφόρο προϊόν λόγω της επίδρασης που είχε η πινακίδα.

Διαβάστε επίσης:

Μειώστε το λίπος σας με 5 απλές κινήσεις
Πώς φαίνονται 100 θερμίδες στο πιάτο μας (φωτογραφίες)
Οι απίστευτες θερμίδες που κρύβει ο κρητικός ντάκος