ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους και προστασία από τον διαβήτη είναι...

Η αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης ινών θα μπορούσε να είναι μια απλή διαιτητική αλλαγή που θα σας βοηθήσει όχι μόνο στην προσπάθειά σας να χάσετε τα περιττά κιλά, αλλά και να προστατευθείτε από τον διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους και προστασία από τον διαβήτη είναι...

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στην πόλη Amherst των ΗΠΑ ήθελαν να ελέγξουν κατά πόσον υπάρχει ένα διαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο να είναι πιο εύκολο στην εφαρμογή του από εκείνο που συστήνει η αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association – AHA).

Αυτό το πρόγραμμα (της AHA) απαγορεύει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες μία εναλλακτική διατροφή με βάση την κατανάλωση περισσοτέρων ινών, κάνει τους ανθρώπους να είναι συνολικά πιο πλήρεις (χορτασμένοι) από τα γεύματά τους και έτσι αισθάνονται πιο άνετα να συνεχίσουν τη δίαιτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 240 συμμετεχόντων, οι οποίοι βρίσκονταν στα πρόθυρα εκδήλωσης διαβήτη τύπου-2. Οι μισοί ακολούθησαν την δίαιτα της AHA και οι υπόλοιποι μια εναλλακτική δίαιτα με πολλές ίνες. Στους τελευταίους, είχει δοθεί μάλιστα η οδηγία να αυξάνουν την ημερήσια λήψη ινών κατά 30 γραμμάρια κάθε μέρα.

Η δίαιτα της AHA ήταν περισσότερο πολύπλοκη και προέβλεπε μεταξύ άλλων:

-Περιορισμό των θερμίδων με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως

-Κατανάλωση 30g φυτικών ινών την ημέρα

-Κατανάλωση μόνο άπαχων πρωτεΐνών

-Μείωση της ζάχαρης και της κατανάλωσης αλατιού

-Λίγο ή καθόλου αλκοόλ

-Εξισορρόπηση σε λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και κατανάλωση χοληστερόλης σε συγκεκριμένες αναλογίες.

Μετά από 12 μήνες, οι συμμετέχοντες στη δίαιτα AHA είχαν χάσει 2,7 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ οι συμμετέχοντες στην δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 2 κιλά. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Σκοπός της έρευνας δεν ήταν να προσδιοριστεί εκείνη η δίαιτα που θα οδηγούσε στη μεγαλύτερη απώλεια κιλών, αλλά αν υπάρχει εναλλακτικός, πιο εύκολος τρόπος να ακολουθήσει ένας άνθρωπος ένα διατροφικό πρόγραμμα που τον προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη. Απώτερος στόχος είναι να μπορεί κανείς να ακολουθεί αυτό το πρόγραμμα πιο ευχάριστα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι δύο δίαιτες ήταν αποτελεσματικές στην παροχή "κλινικά σημαντικής" απώλειας βάρους καθώς και στο να προσφέρουν προστατευτικά οφέλη ενάντια στο διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι οι συμμετέχοντες βρήκαν την εναλλακτική δίαιτα με την αυξημένη κατανάλωση ινών πιο εύκολη και πιο ευχάριστη.

Διαβάστε επίσης:

Το λαχανικό που «μηδενίζει» υπέρταση και διαβήτη

Επίπληξη του ΠΟΥ για την υπερκατανάλωση ζάχαρης παγκοσμίως

Οι φυτοφάγοι κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιά ή εγκεφαλικό

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας