ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βουλιμία: Ποια είναι τα συμπτώματα της ύπουλης διαταραχής

Η βουλιμία είναι μια ασθένεια κατά την οποία ένα άτομο έχει τακτικά επεισόδια υπερφαγίας και αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο. Το άτομο τότε χρησιμοποιεί διαφορετικούς τρόπους, όπως εμετό ή καθαρτικά για να εμποδίσει με κάθε τρόπο την αύξηση του σωματικού βάρους. Πολλοί άνθρωποι με βουλιμία έχουν επίσης νευρική ανορεξία.

Βουλιμία: Ποια είναι τα συμπτώματα της ύπουλης διαταραχής

Αιτίες της βουλιμίας

Η βουλιμία συναντάται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άντρες. Είναι, μάλιστα, μια διατροφική διαταραχή που είναι πιο συχνή σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας και νεαρές γυναίκες.

Η ακριβής αιτία της βουλιμίας είναι άγνωστη. Πιστεύεται ότι οφείλεται σε γενετικούς, ψυχολογικούς, τραυματικούς, οικογενειακούς και κοινωνικούς παράγοντες. Η βουλιμία είναι επίσης πιθανό να οφείλεται σε περισσότερους από έναν παράγοντες.

Συμπτώματα

Ένα άτομο που έχει βουλιμία, μπορεί να προβεί σε εξάρσεις υπερφαγίας αρκετές φορές την ημέρα για πολλούς μήνες. Το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας, συνήθως στα κρυφά. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, αισθάνεται μια έλλειψη ελέγχου όσον αφορά το φαγητό.

Αυτές οι εξάρσεις υπερφαγίας προκαλούν τύψεις στο άτομο, το οποίο στη συνέχεια προσπαθεί να χάσει με κάθε τρόπο τις θερμίδες που κατανάλωσε. Έτσι φτάνει σε σημείο να:

-Αναγκάζει τον εαυτό του να κάνει εμετό

-Ασκείται υπερβολικά

-Χρησιμοποιεί καθαρτικά, κλύσματα, ή διουρητικά χάπια

Τα άτομα με βουλιμία έχουν συνήθως φυσιολογικό βάρος, αλλά θεωρούν τους εαυτούς τους ως υπέρβαρους. Επειδή το βάρος του ατόμου είναι φυσιολογικό, άλλοι άνθρωποι στο περιβάλλον του μπορεί να μην παρατηρήσουν αυτή την ύπουλη διατροφική διαταραχή.

Τα συμπτώματα που οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να δουν περιλαμβάνουν:

-Ψυχαναγκαστική άσκηση/γυμναστική

-Ξαφνικά το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού ή μοιάζει να αγοράζει μεγάλες ποσότητες τροφίμων που "εξαφανίζονται" αμέσως

-Πηγαίνει πολύ συχνά στην τουαλέτα αμέσως μετά τα γεύματα

Διαβάστε επίσης:

Ποιες τροφές να συνδυάζετε πάντα για καλύτερη υγεία

Πόσα αβγά επιτρέπεται να φάτε το Πάσχα

Ποιος είναι ο «κανόνας 90-10» που αυξάνει τον μεταβολισμό

Έρευνα: Οι υπέρβαροι έχουν μειωμένο κίνδυνο άνοιας!