ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρέπει η έγκυος να τρώει για δύο; Τι λένε οι ειδικοί

Η διατροφή της γυναίκας που περιμένει παιδί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης.

Πρέπει η έγκυος να τρώει για δύο; Τι λένε οι ειδικοί

Παλιότερα ήταν πολύ διαδεδομένη η άποψη ότι η έγκυος πρέπει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, καθώς τρώει για δύο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον ότι οι γυναίκες που βάζουν πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο το παιδί τους να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την απουσία σωματικής άσκησης και το κάπνισμα, αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί να αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό μέχρι να φτάσει την ηλικία των 8 ετών.

Για τις ανάγκες μιας νέας μελέτης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας και το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο στην Αθήνα επέλεξαν τυχαία πάνω από 5.000 παιδιά (και τις μαμάδες τους) από μια εθνική βάση δεδομένων στην Ελλάδα. Η βάση δεδομένων περιείχε πληροφορίες για το δείκτη μάζας σώματος του παιδιού και οι ερευνητές διεξήγαγαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τις μητέρες των παιδιών, για να συλλέξουν πληροφορίες για την εγκυμοσύνη τους.

Η αύξηση του σωματικού βάρος, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνδέονταν στενά με την παχυσαρκία στην ηλικία των 8 ετών στα παιδιά.

Ωστόσο, η μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο το παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο κατά την παιδική του ηλικία, ακόμη κι όταν οι ερευνητές πήραν υπόψη τους άλλους παράγοντες που αφορούσαν τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Pregnancy and Childhood, «οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύουν έντονα τις γυναίκες να μην καπνίζουν και να εκτελούν μέτριας έντασης ασκήσεις γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, για την πρόληψη της παχυσαρκίας στους απόγονους τους αργότερα στη ζωή».

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης κύησης: Δείτε αν κινδυνεύετε

Διαβήτης κύησης: Τι σημαίνει η διάγνωση του για εσάς και το μωρό σας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ