ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το παρθένο ελαιόλαδο είναι καλύτερο για την υγεία

Tο παρθένο ελαιόλαδο έχει σε σχέση με τα άλλα λίπη καλύτερες επιδράσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος καθώς και στην LDL («κακή») χοληστερόλη, μετά τα γεύματα.

 

Γιατί το παρθένο ελαιόλαδο είναι καλύτερο για την υγεία

Αυτό υποστηρίζει ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition and Diabetes και εξηγεί εν μέρει γιατί η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Σαπιένζα στη Ρώμη, με επικεφαλής τον Δρ Φρανσέσκο Βιολι, μελέτησε τις επιδράσεις της προσθήκης επιπλέον ποσότητας παρθένου ελαιολάδου στην κλασσική μεσογειακή διατροφή.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 25 υγιή άτομα να φάνε ένα κλασσικό μεσογειακό γεύμα. Στο ένα γεύμα προσέθεσαν 10 γραμμάρια παρθένου ελαιολάδου και στο άλλο 10 γραμμάρια αραβοσιτέλαιου.

Οι εξετάσεις αίματος που έγιναν πριν και δύο ώρες μετά τα γεύματα, έδειξαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου αυξήθηκαν μετά το φαγητό σε όλους τους συμμετέχοντες, πράγμα αναμενόμενο. Όμως, το σάκχαρο αυξήθηκε λιγότερο όταν οι εθελοντές είχαν φάει το γεύμα με το ελαιόλαδο.

«Αυτό επιβεβαιώνει ότι τη σχέση μεταξύ του παρθένου ελαιολάδου και των αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης, της ορμόνης που βοηθά στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια» εξηγεί ο Δρ Βιολι.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί μετά την κατανάλωση του γεύματος με το ελαιόλαδο παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να συντελέσει σε αθηροσκλήρωση, θρόμβωση και τελικά έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης:
Πόσο ελαιόλαδο να τρώτε για να προστατευτείτε από την καρδιοπάθεια
Τα 4 ασυγχώρητα λάθη που κάνουμε με το ελαιόλαδο