ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος στο συκώτι: Ποιος ο ρόλος του καφέ

Μια ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, η μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), με τη συμμετοχή αρκετών Ελλήνων επιστημόνων, φωτίζει, από άποψη βιολογικών μηχανισμών, τη δράση του καφέ σε μια από τις πιο κοινές πρώιμες μορφές του καρκίνου του ήπατος, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Καρκίνος στο συκώτι: Ποιος ο ρόλος του καφέ

Η μελέτη, με επικεφαλής την Κραζιμίρα Αλεξάντροβα του Τμήματος Επιδημιολογίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας American Journal of Clinical Nutrition, ανέλυσε στοιχεία για 125 ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και επίσης 250 υγιή άτομα.

Τα άτομα που κατανάλωναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα (600mL), φάνηκε να διατρέχουν 75% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια καφέ ανά ημέρα (300mL).

bigstock Coffee 132520

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης του καφέ και της εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος διαμεσολαβείται από αντιφλεγμονώδεις δείκτες, καθώς και δείκτες που δηλώνουν την ηπατοκυτταρική βλάβη.

Αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις και ήπατο-προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά στην καρκινογένεση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καφές περιέχει βιολογικά ενεργά συστατικά με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως η καφεΐνη, η παραξανθίνη, δύο διτερπένια που συναντώνται ειδικά στον καφέ, η καφεστόλη και η καφεόλη, τα χλωρογενικά οξέα κ.α.

Ο καρκίνος του ήπατος είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου στον κόσμο. Η επίδραση της διατροφής στην πρόληψη της εμφάνισής του έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχαν οι Αντωνία Τριχοπούλου, Παγώνα Λάγιου, Κώστας Τσιλίδης, Χριστίνα Μπάμια, Χρήστος Τσιρώνης, Γιώργος Σαϊτάκης, Ελένη-Μαρία Παπατέστα και ο αποθανών Δημήτρης Τριχόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Καφές ή τσάι; Ποιο ρόφημα μου δίνει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;
Καφές & πρόωρος θάνατος: Ποια ποσότητα θεωρείται προστατευτική
Καφές με άδειο στομάχι: Γιατί πρέπει να τον αποφεύγετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ