ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά παχαίνουν τα βραδινά σνακ;

Έχετε σίγουρα ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα μεταμεσονύκτια σνακ εάν θέλετε να αδυνατίσετε.

Τελικά παχαίνουν τα βραδινά σνακ;

Υπάρχει όμως αξιόπιστη επιστημονική τεκμηρίωση πίσω από αυτή τη συνήθη στρατηγική ή μήπως η θεωρία έχει... τρύπες;

Το βίντεο που ακολουθεί καταρρίπτει πανηγυρικά τη θεωρία που «δαιμονοποιεί» τα βραδινά σνακ, καταλήγοντας το συμπέρασμα ότι η βασικότερη παράμετρος στη διαχείριση του βάρους είναι ο συνολικός αριθμός των θερμίδων που λαμβάνουμε από τις τροφές σε αντιδιαστολή με τις θερμίδες που καίμε μέσα στην ημέρα.

{youtube}PieQtGwDNjc{/youtube}

Υπάρχουν τρεις επιμέρους θεωρίες που υποστηρίζουν ότι τα βραδινά σνακ συνδέονται με τα παραπανίσια κιλά. Πάμε να τις δούμε και να επισημάνουμε τις αδυναμίες τους:

- Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν κοιμόμαστε: Δηλαδή εάν φάμε πριν κοιμηθούμε, η ενέργεια που λαμβάνουμε (θερμίδες) δαπανάται με πιο αργό ρυθμό. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η διαφοροποίηση στο μεταβολικό ρυθμό τη νύχτα είναι αμελητέα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Ο οργανισμός μας χρειάζεται άλλωστε ενέργεια –άρα φαγητό– ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα άλλα όργανα ενώ εμείς κοιμόμαστε.

- Τα βραδινά σνακ ανεβάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, άρα αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος: Πράγματι τα επίπεδα ινσουλίνης είναι σημαντικά χαμηλότερα τις πρωινές ώρες, είναι όμως περίπου τα ίδια το μεσημέρι, το απόγευμα και τη νύχτα. Άρα ό,τι ισχύει για τα βραδινά σνακ θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύει για το μεσημεριανό μας γεύμα ή το βραδινό που καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.

- Παχαίνουμε όταν τρώμε υδατάνθρακες το βράδυ: Η τρίτη θεωρία εστιάζει στο πώς αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες ανάλογα με τη στιγμή της ημέρας που τους καταναλώνουμε. Οι υδατάνθρακες είναι μία από τις βασικότερες πηγές ενέργειας για τον οργανισμό μας. Όταν δεν καίμε τους υδατάνθρακες που παίρνουμε από τις τροφές, αποθηκεύονται ως γλυκογόνο και λίπος. Ωστόσο, οι αποθήκες γλυκογόνου στο ανθρώπινο σώμα έχουν περιορισμένη χωρητικότητα, οπότε αν δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος οι επιπλέον υδατάνθρακες θεωρητικά θα αποθηκευτούν ως λίπος. Ωστόσο, η ώρα της ημέρας που θα καταναλώσουμε τους υδατάνθρακες δεν καθορίζει πόσοι από αυτούς θα αποθηκευτούν ως λίπος.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο πρέπει να γυμναστείτε για να κάψετε μπέργκερ, σοκολάτες και μπύρες (γράφημα)
Ελαιόλαδο: Τα οφέλη του για υγεία και ομορφιά (γράφημα)
Τροφές-σύμμαχοι ενάντια στο κρύο