ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης ούτε αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών (ISA).

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης

Τα ευρήματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) από τους Young και συν. δεν υποστηρίζονται από πληθώρα προηγούμενων μελετών από την ίδια ερευνητική ομάδα.

Σε απάντηση στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε βάσει της παρουσίασης της καινούργιας μελέτης των Young και συν. στην 53η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή στο συντριπτικό σύνολο των αποδεικτικών στοιχειών, συμπεριλαμβανομένων και των μελετών της ίδιας ερευνητικής ομάδας από την Αυστραλία, που δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης.

Παραδόξως, το Δελτίο Τύπου παρέλειψε να αναφέρει τα αποτελέσματα ενός σημαντικού αριθμού μελετών που έχουν δημοσιευθεί από τους ίδιους συγγραφείς-ερευνητές, τα οποία έβρισκαν με συνέπεια ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν έχουν αντίκτυπο στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, συγκεντρωτικά επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία από καλά σχεδιασμένες μελέτες σε ανθρώπους υποστηρίζουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν αρνητικά το γλυκαιμικό έλεγχο σε υγιή άτομα και σε άτομα με διαβήτη, π.χ. επηρεάζοντας την ολική έκκριση ινσουλίνης, την πρόσληψη γλυκόζης και/ή τη χρήση της γλυκόζης, είτε με άμεσο αποτέλεσμα ή μέσω της επίδρασης στις ινκρετίνες (ορμόνες του εντέρου).

Στην πραγματικότητα, η ευεργετική επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη μεταγευματική γλυκόζη αναγνωρίζεται επίσης από τον ισχυρισμό υγείας που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη, σε συνέχεια της επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA): «Η κατανάλωση τροφίμων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αντί για ζάχαρη προκαλεί χαμηλότερη αύξηση στη γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους, συγκριτικά με τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη».

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ αντίθετα, όταν χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης, μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη στρατηγική για τα άτομα με διαβήτη στα οποία ο γλυκαιμικός έλεγχος είναι θεμελιώδης. Αυτό συμβαδίζει με το γεγονός ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν συμβάλλουν στην πρόσληψη υδατανθράκων. Στις κατευθυντήριες οδηγίες του 2017 «Πρότυπα Ιατρικής Περίθαλψης για το Διαβήτη», η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι «τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά (ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά) έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων».

Για τα άτομα με διαβήτη, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ροφήματα καθώς και ως επιτραπέζια γλυκαντικά και στο πλαίσιο μίας υγιεινής διατροφής, αποτελούν μια επιλογή που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης και μπορεί να προσφέρει μια ευρεία ποικιλία επιλογών τροφίμων, παρέχοντας την ευχαρίστηση της γλυκιάς γεύσης χωρίς να αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβήτης τύπου 2 & γλυκαντικά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο



Γλυκαντικές ουσίες: Οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης στη μνήμη και τη μάθηση

Γιατί οι διαβητικοί πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη