ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εγκεφαλικό: Η ουσία που σας προστατεύει και ποιες τροφές την περιέχουν (εικόνες)

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν βασική αιτία θανάτου, οι περισσότεροι ωστόσο δεν ανησυχούν γι΄ αυτά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ένωση για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Εγκεφαλικό: Η ουσία που σας προστατεύει και ποιες τροφές την περιέχουν (εικόνες)
Bigstock

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυλλικό οξύ μπορεί να αποτρέψει ένα επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντίθετα, η κατανάλωση δυο αλκοολούχων ποτών την ημέρα μπορεί να υπερδεκαπλασιάσει τις πιθανότητες ενός σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου που συνήθως πλήττει νεότερους σε ηλικία.

Ειδικότερα, μετά από έρευνα που διήρκεσε 20 χρόνια, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν 300 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από εγκεφαλικό. Η διατροφή αυτή μειώνει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 13%.

Η δόση πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη (500 μικρογραμμάρια) για όσους έχουν ήδη προσβληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και θέλουν να μειώσουν την πιθανότητα επανεμφάνισης.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του φυλλικού οξέος έχουν αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια (π.χ. η κατανάλωσή του από εγκύους συμβάλλει στην πρόληψη νευρολογικών διαταραχών στο έμβρυο) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επιβάλλει τον εμπλουτισμό κοινών τροφών όπως το αλεύρι, το ρύζι, τα μακαρόνια και τα προϊόντα από δημητριακά με φυλλικό οξύ.

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ