ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κυριότερα φυτικά γάλατα και οι ιδιότητές τους

Οι πωλήσεις φυτικής προέλευσης γάλακτος αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Τα κυριότερα φυτικά γάλατα και οι ιδιότητές τους

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει ο σκεπτικισμός γύρω από την κατανάλωση ζωικού γάλατος και ειδικά του αγελαδινού.

Το αγελαδινό γάλα σχετίζεται με αλλεργίες, δυσανεξία στη λακτόζη, περιβαλλοντικές ανησυχίες, αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα, ορμόνες, υγεία του προστάτη.

Τα φυτικά γάλατα προσφέρουν τόσο περιβαλλοντικά όσο και διατροφικά οφέλη. Οι πηγές που χρησιμοποιούνται για εναλλακτικά ροφήματα γάλακτος απαιτούν λιγότερη γη, νερό, λίπασμα και ενέργεια απ’ ό, τι το αγελαδινό γάλα.

Για όσους ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες, τα φυτικά γάλατα προσφέρουν μια καλή εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα.

Είναι επίσης χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες από το αγελαδινό γάλα και παρέχουν ορισμένα από τα θρεπτικά οφέλη των ίδιων των φυτών.

Όπως υπάρχουν ανησυχίες για το αγελαδινό γάλα, έτσι υπάρχουν και για τα φυτικά γάλατα.

Εάν το αγελαδινό γάλα αποτελεί κανονικό μέρος της διατροφής σας και το αντικαταστήσετε με ένα φυτικό γάλα (εκτός από γάλα σόγιας), δεν θα λαμβάνετε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών με πριν.

gala vromis

Οι κυριότεροι τύποι φυτικού γάλακτος

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας είναι διαχρονικά το πιο δημοφιλές φυτικό γάλα. Είναι η μόνη εναλλακτική λύση γάλακτος που περιέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό γάλα (περίπου 3 γραμμάρια ανά 100 ml). Λόγω του ότι πολλοί κατασκευαστές εμπλουτίζουν το γάλα σόγιας με ασβέστιο και άλλες βιταμίνες, όπως Β12, Β2, D και Α, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια διατροφικά επαρκής εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα.

Γάλα αμυγδάλου

Έχει ήπια γεύση και είναι ιδανικό για κατανάλωση με δημητριακά. Έχει λιγότερες θερμίδες και πολύ λιγότερη πρωτεΐνη από το γάλα σόγιας και το αγελαδινό. Τα ελάχιστα λιπαρά που περιέχει είναι ακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία.

Γάλα βρόμης

Είναι ελαφρώς γλυκό, με αραιή σύσταση παρόμοια με αυτήν του ελαφρού αγελαδινού γάλακτος. Η βρόμη είναι πολύ υγιεινή τροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού και στη μείωση της χοληστερόλης. Το γάλα βρόμης μπορεί να δρα με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά στα επίπεδα χοληστερόλης.

Γάλα ρυζιού

Από διατροφικής άποψης, το γάλα ρυζιού δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα φυτικά γάλατα, εκτός από το γεγονός ότι είναι το καλύτερο για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες. Συγκριτικά με τα άλλα, το γάλα ρυζιού είναι πλουσιότερο σε υδατάνθρακες αλλά φτωχότερο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά όταν δεν είναι εμπλουτισμένο. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, λαμβάνονται τα φυσικά σάκχαρα του ρυζιού, γεγονός που δίνει στο γάλα ρυζιού την τυπική γλυκιά του γεύση χωρίς να χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης.

Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας είναι ιδανικό για μαγείρεμα, γιατί δίνει στο φαγητό άρωμα και νόστιμη γεύση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη γκάμα συνταγών, από κρεατικά και σούπες μέχρι παγωτό.

Γάλα κάνναβης

Το γάλα κάνναβης παρασκευάζεται από τους σπόρους του φυτού της κάνναβης. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι ακόρεστα. Ένα μόνο ποτήρι γάλα κάνναβης μπορεί να παρέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης άλφα-λινολενικού οξέος, συνεπώς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.