ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Τα οφέλη για τις γυναίκες

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος των ανθρώπων που αθλούνται.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Τα οφέλη για τις γυναίκες

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης επίσης βοηθούν, ιδίως όταν λαμβάνονται από άτομα που προπονούνται και θέλουν να χάσουν βάρος.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μορφή συμπληρώματος πρωτεΐνης, λόγω της ταχείας απορρόφησής της.

Η χορήγηση πρωτεΐνης ορού γάλακτος βελτιώνει τη σύσταση σώματος σε γυναίκες, αυξάνοντας σε μέτριο βαθμό τη μυϊκή μάζα, χωρίς να επηρεάζει τη λιπώδη.

Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων μελετών που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα της Επιστήμης της Διατροφής Πανεπιστημίου Purdue, της Ιντιάνα (ΗΠΑ) αξιολόγησε την επίδραση του συμπληρώματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος στις μεταβολές της σύστασης σώματος με την πάροδο του χρόνου σε ενήλικες γυναίκες και βρήκε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν προκαλεί υπερτροφία και διόγκωση στις γυναίκες.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μία από τις δύο πρωτεΐνες από τις οποίες αποτελείται το γάλα. Η άλλη είναι η καζεΐνη. Θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη, καθώς περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.

Από την κατανάλωσή της προκύπτουν πολλά οφέλη στον οργανισμό.

Αρχικά, βοηθά στην απώλεια βάρους, όπως έχουν καταδείξει πολλές μελέτες.

Μία από αυτές που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Nutrition & Metabolism διαπίστωσε σημαντικά περισσότερη απώλεια λίπους και μεγαλύτερη διατήρηση των άπαχων μυών όσων την κατανάλωναν, σε σύγκριση με τα άτομα που λάμβαναν ένα ρόφημα ελέγχου.

Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στα άτομα με υπέρταση, στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς και στη μείωση της χοληστερόλης.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη καταναλώνεται περισσότερο από τους άνδρες. Έχει διαπιστωθεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όσους προπονούνται με αντιστάσεις.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism κατέδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση πρωτεΐνης ορού γάλακτος κατά τη διάρκεια της προπόνησης προσφέρει οφέλη, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προπόνησης χωρίς τη λήψη της, και ότι όσοι λαμβάνουν συμπληρώματά της βλέπουν μεγαλύτερη αύξηση της μάζας του άπαχου ιστού.

Εξίσου επωφελή έχουν κριθεί ότι είναι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος για τους αθλητές. Τα ευρήματα μιας ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Pharmacology υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ορού πρωτεΐνης γάλακτος ως βοηθήματος στην αθλητική απόδοση και αποκατάστασή τους.