ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γάλα ζωικής ή φυτικής προέλευσης; Οι θρεπτικές διαφορές

Όλα τα γάλατα δεν είναι ίδια, όταν πρόκειται για τα θρεπτικά συστατικά τους.

Γάλα ζωικής ή φυτικής προέλευσης; Οι θρεπτικές διαφορές

Διαβάζοντας την ετικέτα, μπορείτε να μάθετε τι παίρνετε από κάθε γάλα, είτε πρόκειται για ζωικό είτε για φυτικό γάλα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο FDA, το θρεπτικό περιεχόμενο μπορεί να ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, καθώς δεν έχουν όλα την ίδια ποσότητα ασβεστίου, βιταμίνης D ή άλλων θρεπτικών συστατικών με το γάλα ζωικής προέλευσης.

Το μόνο γάλα φυτικής προέλευσης που περιέχει θρεπτικά συστατικά παρόμοια με αυτά που περιέχει το γάλα ζωικής προέλευσης, είναι το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.

«Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε από τα εναλλακτικά γάλατα φυτικής προέλευσης, μπορεί να εξαρτώνται από το φυτό από το οποίο παράγονται, τις μεθόδους επεξεργασίας και τα πρόσθετα συστατικά, επομένως ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες», δήλωσε η Susan Mayne, διευθύντρια του Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων και Εφαρμοσμένης Διατροφής στον FDA. «Έχει εμπλουτιστεί το προϊόν με θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο; Πόση πρόσθετη ζάχαρη περιέχει; Ποια είναι η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη;».

«Η ετικέτα "Διατροφική αξία" στη συσκευασία μπορεί να σας βοηθήσει να συγκρίνετε την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά διαφορετικών εναλλακτικών γάλακτος. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα καλύτερα προϊόντα για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά» προσθέτει.

Τα φυτικά γάλατα παρασκευάζονται από δημητριακά, όπως βρόμη, κινόα και ρύζι, όσπρια, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, κάσιους, καρύδα, φουντούκια, μακαντάμια, φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης και καρύδια. Φτιάχνονται επίσης από σπόρους όπως ο λιναρόσπορος, η κάνναβη και το σουσάμι.

Αυτά τα προϊόντα αποτελούν καλές εναλλακτικές για άτομα που είναι αλλεργικά στο γάλα ζωικής προέλευσης ή θέλουν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά για διατροφικούς λόγους ή λόγους προσωπικών προτιμήσεων.

Ορισμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης δίνουν περισσότερες θερμίδες από το γάλα χωρίς ή με λίγα λιπαρά, αν τα επιλέγετε λοιπόν για να χάσετε βάρος, πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά την ετικέτα.

Τα γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης παρέχουν ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά, μερικά από τα οποία οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκώς στη διατροφή τους. Τέτοια είναι οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, η ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη Β12, ο ψευδάργυρος, η χολίνη και το σελήνιο.

Ο FDA προτείνει την επιλογή γάλακτος τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη D, ασβέστιο και κάλιο.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία των οστών και των δοντιών, των μυών, των χόνδρων, του δέρματος, του αίματος και στη σύνθεση ενζύμων και ορμονών. Μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση, ενώ κάποια είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των μυών, των νεφρών και της καρδιάς.

Πηγή: healthday.com