Γιατί τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερα από τα φρέσκα
Όσον αφορά την επιλογή μεταξύ κατεψυγμένων και φρέσκων φρούτων και λαχανικών, είναι κοινή πεποίθηση ότι τα φρέσκα είναι πάντα καλύτερα.
Αλλά σύμφωνα με τους διατροφολόγους, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ακόμα πιο ωφέλιμα από τα φρέσκα.
Αυτό το άρθρο διερευνά τι λένε οι τελευταίες έρευνες και οι διαιτολόγοι σχετικά με τη θρεπτική αξία, τη διάρκεια ζωής, το κόστος και την ευκολία των κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών έναντι των φρέσκων.
Πώς επεξεργάζονται τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά
Τα κατεψυγμένα προϊόντα συλλέγονται συνήθως στην μέγιστη ωρίμανση (όταν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών είναι υψηλότερα) και στη συνέχεια ζεματίζονται στιγμιαία και καταψύχονται αμέσως για να διατηρηθεί η ποιότητά τους. Το ζεμάτισμα (σύντομο βράσιμο ή μαγείρεμα στον ατμό ακολουθούμενο από ψύξη) βοηθά στην εξόντωση βακτηρίων και στην απενεργοποίηση των ενζύμων που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα. Από την άλλη σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν μικρές απώλειες σε θρεπτικά συστατικά που είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, όπως η βιταμίνη C.
Η κατάψυξη διατηρεί:
- Τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα
- Την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
- Τα αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες
Σε αντίθεση με τις κονσέρβες, τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι συνήθως απαλλαγμένα από πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο ή συντηρητικά, καθιστώντας τα μια υγιεινή και καθαρή επιλογή.
Διατροφική σύγκριση ανάμεσα σε κατεψυγμένα και φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Θρεπτικό στοιχείο | Κατεψυγμένα προϊόντα | Φρέσκα προϊόντα (από το κατάστημα, όχι από το χωράφι) |
Βιταμίνη C | Ελαφρά απώλεια κατά το ζεμάτισμα | Μπορεί να υποβαθμιστεί κατά την μεταφορά/αποθήκευση |
Φυτικές ίνες | Πλήρως διατηρημένες | Πλήρως διατηρημένες |
Αντιοξειδωτικά | Ίδιο ή ανώτερο επίπεδο σε ορισμένα είδη | Μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής |
Μέταλλα (σίδηρος, ασβέστιο, κάλιο) | Διατηρούνται πλήρως | Διατηρούνται πλήρως |
Συνολική πυκνότητα θρεπτικών συστατικών | Πολύ καλή | Εξαιρετική, μόνο όταν είναι πραγματικά φρέσκα |
Τα φρέσκα προϊόντα ταξιδεύουν συχνά σε μεγάλες αποστάσεις και μένουν στην αποθήκευση ή στα ράφια για ημέρες -μερικές φορές, εβδομάδες- οδηγώντας σε υποβάθμιση των θρεπτικών τους συστατικών. Τα κατεψυγμένα προϊόντα «κλειδώνουν» τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά λίγο μετά τη συγκομιδή τους.
Τι λένε οι διατροφολόγοι
- Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι διατροφικά συγκρίσιμα με τα φρέσκα και σε ορισμένες περιπτώσεις ανώτερα, ιδιαίτερα όταν η «φρέσκια» έκδοση δεν είναι στην εποχή της ή έχει ταλαιπωρηθεί κατά την μεταφορά και την αποθήκευση.
- Μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων, προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα γεύματα φυτικής προέλευσης.
- Είναι ιδανικά για μαγείρεμα σε παρτίδες και smoothies, όπου η υφή είναι λιγότερο σημαντική από τα θρεπτικά συστατικά.
- Τα κατεψυγμένα μούρα, το μπρόκολο, το σπανάκι και ο αρακάς συνιστώνται συχνά ως βασικά προϊόντα από τους διαιτολόγους λόγω του αξιόπιστου θρεπτικού τους προφίλ.
Μείωση κόστους, ευκολίας και απορριμμάτων
- Κόστος: Τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι συχνά λιγότερο ακριβά, ειδικά για ποικιλίες εκτός εποχής όπως τα μούρα ή τα σπαράγγια.
- Ευκολία: Συνήθως δεν απαιτείται ξεφλούδισμα, τεμαχισμός ή πλύσιμο.
- Λιγότερα απόβλητα: Χρησιμοποιείτε μόνο ό,τι χρειάζεστε και αποθηκεύετε τα υπόλοιπα. Αυτό βοηθά στην μείωση της αλλοίωσης και της σπατάλης τροφίμων.
- Διαθεσιμότητα: Μερικά εξωτικά ή εποχιακά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι διαθέσιμα κατεψυγμένα όλον τον χρόνο.
Πότε τα φρέσκα προϊόντα είναι καλύτερα
- Εάν καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά ωμά και στην εποχή τους, οι φρέσκες επιλογές συχνά προσφέρουν καλύτερη γεύση και υφή.
- Τα φρέσκα προϊόντα είναι ανώτερα για τραγανές σαλάτες, γαρνιτούρες ή πιάτα όπου η παρουσίαση και η τραγανότητα είναι σημαντικά.
- Οι αγορές των αγροτών ή τα τοπικά προϊόντα μπορεί να προσφέρουν θρεπτικά πλεονεκτήματα λόγω του μικρότερου χρόνου από τη συγκομιδή μέχρι το πιάτο.
Συμβουλές για τη σωστή χρήση των κατεψυγμένων προϊόντων
- Επιλέξτε απλές ποικιλίες χωρίς πρόσθετες σάλτσες, σάκχαρα ή νάτριο (αλάτι).
- Μαγειρέψτε στον ατμό ή σοτάρετε αντί να βράζετε, για να διατηρήσετε τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά.
- Χρησιμοποιήστε τα απευθείας από την κατάψυξη. Δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσετε εκτός εάν πρόκειται να τα ανακατέψετε σε μίξερ (και πάλι, όχι πάντα: τα κατεψυγμένα φρούτα κάνουν τέλεια smoothies-γρανίτες!)
- Για κατεψυγμένα φρούτα, αποφύγετε τις πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες (αναζητήστε "χωρίς γλυκαντικά" στην ετικέτα).
Συχνές Ερωτήσεις
Επεξεργάζονται τα κατεψυγμένα λαχανικά;
Τα κατεψυγμένα λαχανικά υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία: συνήθως απλώς πλένονται, κόβονται, ζεματίζονται και καταψύχονται. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τα κονσερβοποιημένα ή προμαγειρεμένα κατεψυγμένα γεύματα, τα οποία μπορεί να περιέχουν πρόσθετα ή περίσσεια νατρίου.
Ποια είναι τα καλύτερα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά για αγορά;
Οι διατροφολόγοι συστήνουν συχνά:
- Κατεψυγμένα μούρα (ειδικά βατόμουρα, βακίνια, σμέουρα)
- Παγωμένο σπανάκι για smoothies και μαγειρευτά
- Κατεψυγμένο μπρόκολο, πράσινα φασόλια και ανάμεικτα λαχανικά για stir-fries ή συνοδευτικά
- Κατεψυγμένο μάνγκο, ανανά ή ροδάκινα για smoothies και επιδόρπια
Μπορούν τα κατεψυγμένα προϊόντα να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;
Απολύτως. Τα φρούτα και τα λαχανικά —φρέσκα ή κατεψυγμένα— είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Η τακτική συμπερίληψή τους στα γεύματά σας μπορεί να υποστηρίξει τον κορεσμό, την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών και τους μακροπρόθεσμους στόχους διαχείρισης βάρους.
Σύνοψη
Η πεποίθηση ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι πάντα καλύτερα από τα κατεψυγμένα, είναι ξεπερασμένη. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι συχνά εξίσου θρεπτικά, πιο βολικά και πιο οικονομικά, ειδικά όταν τα φρέσκα προϊόντα είναι εκτός εποχής ή αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οι διατροφολόγοι συμφωνούν: Εάν οι κατεψυγμένες επιλογές σας βοηθούν να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά με συνέπεια, είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή.
Πηγές:
health.com
healthline.com
ncbi.nlm.nih.gov
eatright.org
webmd.com