Αρσενικό στο ρύζι: Γιατί είναι λάθος να το βράζετε σε αναλογία 2 προς 1 με το νερό
Το ρύζι είναι βασική τροφή για περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι απορροφά περισσότερο αρσενικό από το έδαφος και το νερό από τις περισσότερες άλλες καλλιέργειες.
Το αρσενικό είναι ένα φυσικό στοιχείο, που -σε μεγάλες ποσότητες- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένους καρκίνους. Δεν περιέχουν όλα τα είδη ρυζιού τα ίδια επίπεδα αρσενικού και οι απλές μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της σχετικής έκθεσης.
Αυτό το άρθρο εξηγεί ποιοι τύποι ρυζιού τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αρσενικό, πώς να την ελαχιστοποιήσετε κατά το μαγείρεμα και τι προτείνουν οι ειδικοί υγείας για ασφαλή κατανάλωση.
Ποιοι τύποι ρυζιού περιέχουν περισσότερο αρσενικό;
Το καστανό ρύζι γενικά περιέχει περισσότερο αρσενικό από το λευκό. Τα ρύζια που καλλιεργούνται σε ορισμένες περιοχές συσσωρεύουν υψηλότερα επίπεδα. Το στρώμα πίτουρου στο καστανό ρύζι διατηρεί περισσότερο αρσενικό σε σύγκριση με το πλήρως αποφλοιωμένο λευκό ρύζι.
Η γεωγραφία έχει επίσης σημασία: το ρύζι που καλλιεργείται στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες συχνά περιέχει περισσότερο αρσενικό από το ρύζι από άλλες περιοχές, ενώ οι ποικιλίες μπασμάτι και τζάσμιν συνήθως έχουν χαμηλότερες τιμές.
Τύποι ρυζιού και περιεκτικότητα σε αρσενικό
Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τους τύπους ρυζιού κατά σειρά κατάταξης με βάση τη συγκέντρωση αρσενικού:
Τύπος και προέλευση | Επίπεδο αρσενικού | Σημειώσεις | |
1 | Καστανό (νότιες ΗΠΑ) | Υψηλότερο από κάθε άλλον τύπο | Το στρώμα πίτουρου διατηρεί αρσενικό. Τα εδάφη του νότιου τμήματος των ΗΠΑ έχουν ιστορικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε αρσενικό |
2 | Λευκό (νότιες ΗΠΑ) | Υψηλό | Χαμηλότερη από το καστανό, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική |
3 | Καστανό (άλλες περιοχές) | Μέτριο | Υψηλότερη από το λευκό ρύζι, αλλά ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος και το νερό |
4 | Λευκό (άλλες περιοχές) | Μέτριο – χαμηλό | Εξαρτάται από τις συνθήκες καλλιέργειας |
5 | Σούσι κοντόκοκκο (εκτός ΗΠΑ) | Χαμηλό – μέτριο | Τείνει να συσσωρεύει λιγότερο αρσενικό |
6 | Μπασμάτι (Ινδία, Πακιστάν) | Χαμηλό | Φυσικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αρσενικό |
7 | Τζάσμιν (Ταϊλάνδη) | Χαμηλό | Μεταξύ των χαμηλότερων σε περιεκτικότητα σε αρσενικό |
Γιατί το ρύζι περιέχει αρσενικό;
Το ρύζι αναπτύσσεται σε συνθήκες πλημμυρισμένου χωραφιού, γεγονός που καθιστά το αρσενικό στο έδαφος και το νερό άρδευσης πιο βιοδιαθέσιμο. Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά, τα φυτά ρυζιού απορροφούν το αρσενικό πιο αποτελεσματικά, αποθηκεύοντάς το στους κόκκους τους.
Παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα αρσενικού:
- Μόλυνση εδάφους και νερού από φυτοφάρμακα ή λιπάσματα
- Γεωγραφική περιοχή και γεωργικές πρακτικές
- Εάν το ρύζι είναι επεξεργασμένο (καστανό έναντι λευκού)
Πώς μπορείτε να μειώσετε το αρσενικό στο ρύζι που τρώτε
Απλές στρατηγικές μαγειρέματος και προμήθειας μπορούν να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή σας σε αρσενικό.
Τρόποι μείωσης του αρσενικού στο ρύζι:
- Ξεπλύνετε καλά το ρύζι πριν το μαγείρεμα, για να αφαιρέσετε το επιφανειακό αρσενικό
- Μαγειρέψτε το ρύζι σε περίσσεια νερού (6-10 μέρη νερού προς 1 μέρος ρυζιού) και στραγγίξτε την περίσσεια νερού
- Επιλέξτε ποικιλίες ρυζιού που είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλότερο αρσενικό (μπασμάτι, τζάσμιν, σούσι)
- Κάποιες φορές αντί για ρύζι μαγειρέψτε με κινόα, κριθάρι, πλιγούρι ή κους κους
Μελέτες δείχνουν ότι οι μέθοδοι μαγειρέματος που χρησιμοποιούν περίσσεια νερού μπορούν να αφαιρέσουν έως και 50% του αρσενικού από το ρύζι.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι υγείας από υπερβολική ποσότητα αρσενικού;
Η χρόνια έκθεση στο αρσενικό έχει συνδεθεί με μακροχρόνια προβλήματα υγείας.
Οι κίνδυνοι για την υγεία περιλαμβάνουν:
- Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα
- Υψηλότερη πιθανότητα καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης
- Κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 λόγω επιδράσεων στον μεταβολισμό
- Αναπτυξιακά προβλήματα σε παιδιά που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα
Η ποικίλη διατροφή και η σωστή προετοιμασία του ρυζιού μπορούν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους.
Συχνές Ερωτήσεις
Είναι ασφαλές το ρύζι για κατανάλωση κάθε μέρα;
Ναι, αλλά με μέτρο. Οι ειδικοί συνιστούν ποικιλία σιτηρών στη διατροφή και την επιλογή τύπων ρυζιού με χαμηλότερο αρσενικό για την μείωση της σωρευτικής έκθεσης.
Περιέχει το βιολογικό ρύζι λιγότερο αρσενικό;
Όχι απαραίτητα. Το αρσενικό υπάρχει φυσικά στο έδαφος και το νερό, επομένως το βιολογικό ρύζι μπορεί να περιέχει εξίσου πολύ αρσενικό.
Ποιο ρύζι είναι το ασφαλέστερο για τα παιδιά;
Τα ρύζια μπασμάτι, τζάσμιν και σούσι είναι γενικά ασφαλέστερες επιλογές λόγω των χαμηλότερων επιπέδων αρσενικού. Συνιστάται επίσης ο περιορισμός των δημητριακών ρυζιού για βρέφη.
Μπορεί το μούλιασμα του ρυζιού να μειώσει το αρσενικό;
Το μούλιασμα μόνο του απομακρύνει λίγο αρσενικό. Το μαγείρεμα σε περίσσεια νερού είναι πιο αποτελεσματικό.
Πρέπει τα άτομα με διαβήτη να αποφεύγουν το ρύζι λόγω του αρσενικού;
Όχι απαραίτητα, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Η επιλογή τύπων ρυζιού με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αρσενικό και η εξάσκηση στον έλεγχο των μερίδων υποστηρίζει τόσο τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα όσο και την μειωμένη πρόσληψη αρσενικού.
Συμπέρασμα
Το ρύζι είναι ένα θρεπτικό δημητριακό, αλλά περιέχει επίσης αρσενικό, με ορισμένες ποικιλίες να περιέχουν περισσότερο από άλλες. Το καστανό και τα ρύζια που καλλιεργούνται στις νότιες ΗΠΑ συνήθως περιέχουν το περισσότερο, ενώ τα ρύζια μπασμάτι, τζάσμιν και σούσι κατατάσσονται μεταξύ των χαμηλότερων. Οι μέθοδοι μαγειρέματος όπως το ξέπλυμα και το βράσιμο του ρυζιού σε περίσσεια νερού μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα αρσενικού.
Πηγές:
clevelandclinic.org
fda.gov
harvard.edu
consumerreports.org