ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορεσμένα ή ακόρεστα λιπαρά; Ποια είναι καλύτερα για την υγεία

Τα διαιτητικά λιπαρά αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την παραγωγή ορμονών και τη δομή των κυττάρων.

Αλλά δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια. Η διάκριση μεταξύ κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω των διαφορετικών επιδράσεών τους στην υγεία της καρδιάς, τη χοληστερόλη και τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ασθενειών.

Αυτό το άρθρο συγκρίνει τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά, εξηγεί τη βιολογική τους επίδραση και επισημαίνει ποιος τύπος είναι πιο υγιεινός σύμφωνα με τα τρέχοντα ιατρικά δεδομένα.

Τι είναι τα κορεσμένα λιπαρά;

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ένας τύπος μορίου λίπους χωρίς διπλούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων άνθρακα, καθιστώντας τα «κορεσμένα» με υδρογόνο. Αυτή η χημική δομή τα καθιστά στερεά σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και σε ορισμένα τροπικά έλαια. Η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί σταθερά με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), η οποία συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συνήθεις πηγές κορεσμένων λιπαρών:

  • Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό)
  • Επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, μπέικον)
  • Γαλακτοκομικά πλήρους λιπαρών (τυρί, βούτυρο, κρέμα γάλακτος)
  • Τροπικά έλαια (λάδι καρύδας, φοινικέλαιο)

Τι είναι τα ακόρεστα λιπαρά;

Τα ακόρεστα λιπαρά έχουν έναν ή περισσότερους διπλούς δεσμούς στη χημική τους δομή, γεγονός που τα καθιστά υγρά σε θερμοκρασία δωματίου. Γενικά θεωρούνται λίπη που είναι υγιή για την καρδιά, επειδή βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης και αυξάνουν τη χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL), τον προστατευτικό τύπο.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι:

  1. Μονοακόρεστα λιπαρά: βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς.
  2. Πολυακόρεστα λιπαρά: βρίσκονται σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τους λιναρόσπορους, τα καρύδια και το ηλιέλαιο.

Αυτά τα λιπαρά υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πηγές κορεσμένων λιπαρών

Bigstock

Κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά: Βασικές διαφορές

ΠαράμετροςΚορεσμένα λιπαράΑκόρεστα λιπαρά
Χημική δομήΧωρίς διπλούς δεσμούς, στερεά σε θερμοκρασία δωματίουΈνας ή περισσότεροι διπλοί δεσμοί, υγρά σε θερμοκρασία δωματίου
Κύριες πηγέςΖωικά προϊόντα, βούτυρο, τυρί, λάδι καρύδαςΕλαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, λιπαρά ψάρια
Επίδραση στην LDL (“κακή”) χοληστερόληΤην αυξάνουνΤην μειώνουν
Επίδραση στην HDL (“καλή”) χοληστερόληΟυδέτερη ή την αυξάνουν ελαφρώςΤην αυξάνουν
Επίδραση στις καρδιακές παθήσειςΑυξάνουν τον κίνδυνο, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητεςΜειώνουν τον κίνδυνο κατά την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών
Συνολικός ρόλος στην υγείαΑπαραίτητα σε μικρές ποσότητες, αλλά επιβλαβή σε μεγάλεςΠροστατευτικά και ωφέλιμα, όταν καταναλώνονται με μέτρο

Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

Τα ακόρεστα λιπαρά είναι πιο υγιεινά από τα κορεσμένα λιπαρά λόγω των αποδεδειγμένων οφελών τους για την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ιατρικές οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ πρέπει να αντικαθίστανται με ακόρεστα λιπαρά όποτε είναι δυνατόν.

Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο ή η επιλογή λιπαρών ψαριών αντί για κόκκινο κρέας υποστηρίζει χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Συχνές Ερωτήσεις

Χρειαζόμαστε κάποια κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή;

Ναι, μικρές ποσότητες είναι αποδεκτές, καθώς τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια και η ισορροπία με πιο υγιεινά ακόρεστα λιπαρά.

Είναι υγιεινά τα τροπικά έλαια όπως το λάδι καρύδας;

Το λάδι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνει την LDL χοληστερόλη. Θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ σε σύγκριση με έλαια όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι κανόλα.

Ποιο ακόρεστο λίπος είναι το πιο ωφέλιμο;

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και τους λιναρόσπορους, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και την αντιφλεγμονώδη υγεία.

Μπορεί η αντικατάσταση των υδατανθράκων με λίπος να βελτιώσει την υγεία;

Ναι, η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων με ακόρεστα λιπαρά βελτιώνει τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς. Αλλά η αντικατάσταση των υδατανθράκων με κορεσμένα λιπαρά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τι γίνεται με τα trans λιπαρά;

Τα τεχνητά trans λιπαρά είναι ο πιο επιβλαβής τύπος λίπους, αυξάνοντας την LDL και μειώνοντας την HDL. Θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Συμπέρασμα

Ενώ τόσο τα κορεσμένα όσο και τα ακόρεστα λιπαρά παρέχουν ενέργεια, οι επιπτώσεις τους στην υγεία διαφέρουν σημαντικά. Τα ακόρεστα λιπαρά -ειδικά εκείνα από φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και λιπαρά ψάρια- υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή και τη συνολική υγεία. Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να περιορίζονται, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει την LDL χοληστερόλη και τον κίνδυνο ασθενειών.

Πηγές:
health.com
heart.org
mayoclinic.org

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved