ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι επιστήμονες μίλησαν: Αυτές οι 5 τροφές πραγματικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή των ιώσεων και των κρυολογημάτων και πολλοί στρέφονται στις κλασικές λύσεις, όπως βιταμίνη C, λεμόνι, μέλι και ροφήματα με τζίντζερ, ελπίζοντας να «θωρακίσουν» τον οργανισμό τους.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ωστόσο, η πραγματική ενίσχυση του ανοσοποιητικού δεν προέρχεται από ένα «μαγικό» τρόφιμο ή συμπλήρωμα, αλλά από την ισορροπία στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Το 70% της άμυνας του οργανισμού «ζει» στο έντερο

Η ανοσολόγος και συγγραφέας Δρ. Jenna Macciochi εξηγεί πως περίπου το 70% των αμυντικών μηχανισμών του σώματος εντοπίζεται στο έντερο.

Η ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών -βιταμινών C, D και A, καθώς και μετάλλων όπως ψευδάργυρος, σίδηρος, μαγνήσιο και σελήνιο- είναι καθοριστική.

«Κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λειτουργεί μόνο του· αυτό που μετρά είναι η ισορροπία τους, μέσα από μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή», σημειώνει.

Παράλληλα, στρες, έλλειψη ύπνου, καθιστική ζωή και υπερβολικό αλκοόλ αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, ακυρώνοντας τα οφέλη ακόμη και της πιο σωστής διατροφής.

Η αλήθεια για τη βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι το πρώτο «όπλο» στο οποίο καταφεύγουμε όταν ξεκινά το συνάχι.

Αν και δεν μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα, μπορεί να μειώσει τη διάρκειά του και να ελαφρύνει τα συμπτώματα.

Η διατροφολόγος Δρ. Carrie Ruxton συνιστά ένα μικρό ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού την ημέρα, που καλύπτει πάνω από το 80% των ημερήσιων αναγκών.

Άλλες πηγές είναι: ακτινίδια, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, γκρέιπφρουτ και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Όταν ήδη έχετε αρρωστήσει, ένα συμπλήρωμα (500–1000mg για περίπου μία εβδομάδα) μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού να ανακάμψει ταχύτερα.

Γιαούρτι, κεφίρ και άλλα «φιλικά» βακτήρια

Η βιταμίνη A και οι ζυμωμένες τροφές (όπως γιαούρτι, κεφίρ, τυρί, kimchi) βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της άμυνάς μας.

Μελέτη της Ιατρικής Σχολής Stanford έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν ζυμωμένες τροφές για δέκα εβδομάδες, εμφάνισαν λιγότερη φλεγμονή και μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων στο έντερο.

Ακόμη και ένα μικρό γιαούρτι κάθε μέρα, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση μιας ισχυρής και ισορροπημένης άμυνας.

Ο ρόλος της βιταμίνης D – το «όπλο» του χειμώνα

Η βιταμίνη D είναι ίσως η πιο υποτιμημένη σύμμαχος του ανοσοποιητικού.

Πλήθος μελετών δείχνει ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι ειδικοί συστήνουν καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D τους μήνες με περιορισμένο ήλιο, ενώ πλούσιες φυσικές πηγές είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ιώσεων και να καθυστερήσει την ανάρρωση.

«Διατηρώντας σταθερά επίπεδα όλο τον χρόνο, το ανοσοποιητικό μας παραμένει έτοιμο να αντιδράσει όταν χρειάζεται», τονίζει η Δρ. Macciochi.

Ο «θαυματουργός» ψευδάργυρος

Τα στρείδια θεωρούνται η κορυφαία φυσική πηγή ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που βοηθά στην παραγωγή ανοσοκυττάρων και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Μόλις 100 γραμμάρια στρείδια περιέχουν σχεδόν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.
Άλλες πηγές είναι: θαλασσινά, πουλερικά, όσπρια, ξηροί καρποί και αυγά.

Αν νιώθετε τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος, ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων.

Σίδηρος και κόκκινο κρέας

Το άπαχο κόκκινο κρέας, όταν καταναλώνεται με μέτρο, είναι πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών Β, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Ο σίδηρος είναι κρίσιμος για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ένας στους δέκα ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου, που προκαλεί κόπωση και μειωμένη άμυνα.

Συνδυάστε φυτικές πηγές σιδήρου (όσπρια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα) με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση.

Το ανοσοποιητικό χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει, είτε έχεις πυρετό είτε όχι.

Η σωστή ενυδάτωση και τα μικρά, θρεπτικά γεύματα βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει ταχύτερα.

Παράλληλα, το υπερβολικό βάρος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό, καθώς το λίπος προκαλεί φλεγμονές και μειώνει την ευαισθησία των κυττάρων στα ερεθίσματα του ανοσοποιητικού.

Η ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές ή στερήσεις, είναι το «κλειδί» για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

Πηγή: Mail Online

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved