ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βούτυρα ξηρών καρπών: Βόμβες θερμίδων ή υγιεινές προσθήκες;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα βούτυρα ξηρών καρπών έχουν εξελιχθεί από ένα απλό άλειμμα σε μια ποικιλόμορφη κατηγορία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

Βούτυρα ξηρών καρπών: Βόμβες θερμίδων ή υγιεινές προσθήκες;
Bigstock

Γεμάτα με υγιή λίπη, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες, τα βούτυρα ξηρών καρπών έχουν κερδίσει μια ισχυρή θέση στην υγιεινή διατροφή παγκοσμίως.

Όμως, καθώς η δημοτικότητά τους αυξάνεται, πολλοί ρωτούν: Είναι τα βούτυρα ξηρών καρπών πραγματικά υγιεινά; Και ποιο θεωρείται το καλύτερο;

Αυτό το άρθρο συνοψίζει τα στοιχεία και τις γνώμες ειδικών για την… ετυμηγορία υγείας σχετικά με τα βούτυρα ξηρών καρπών και πώς συγκρίνονται μεταξύ τους οι διαφορετικές ποικιλίες.

Είναι τα βούτυρα ξηρών καρπών πραγματικά υγιεινά;

Ναι. Όταν καταναλώνονται με μέτρο, τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν έναν συνδυασμό λιπαρών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι τα οφέλη τους για την υγεία εξαρτώνται από δύο βασικούς παράγοντες: τον τύπο των ξηρών καρπών που χρησιμοποιούνται και την λίστα συστατικών. Τα πιο υγιεινά βούτυρα ξηρών καρπών περιέχουν μόνο τον ίδιο τον ξηρό καρπό (και μερικές φορές μια πρέζα αλάτι), ενώ αυτά με πρόσθετα σάκχαρα, φοινικέλαιο ή υδρογονωμένα λίπη χάνουν μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας.

Τα οφέλη υγείας από τα βούτυρα ξηρών καρπών περιλαμβάνουν:

  • Υποστήριξη της υγείας της καρδιάς μέσω ακόρεστων λιπαρών που μειώνουν την LDL («κακή») χοληστερόλη.
  • Παροχή διαρκούς ενέργειας χάρη στην περιεκτικότητά τους σε υγιή λιπαρά και πρωτεΐνες.
  • Υποστήριξη του κορεσμού και του ελέγχου της όρεξης, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.
  • Παροχή θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη.

Ποιο βούτυρο ξηρών καρπών θεωρείται το πιο υγιεινό;

Διαιτολόγοι από το Cedars-Sinai και άλλα μεγάλα ιδρύματα υγείας υποστηρίζουν, ότι το βούτυρο αμυγδάλου κατατάσσεται ως μία από τις πιο υγιεινές επιλογές συνολικά. Προσφέρει ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε από τα περισσότερα άλλα βούτυρα ξηρών καρπών και περιέχει μια ευνοϊκή ισορροπία μονοακόρεστων λιπαρών που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία.

Ωστόσο, άλλα βούτυρα ξηρών καρπών υπερέχουν σε διαφορετικές κατηγορίες. Για παράδειγμα, το βούτυρο καρυδιού παρέχει πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ το βούτυρο κάσιους είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο και μαγνήσιο, καθιστώντας το ιδανικό για την υποστήριξη των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Peanut-Butter

Ο παρακάτω συγκριτικός πίνακας κατατάσσει τα πιο κοινά βούτυρα ξηρών καρπών με βάση την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες (από τις λιγότερες στις περισσότερες).

Είδος βουτύρου ξηρών καρπώνΘερμίδες (ανά 100 g)Βασικά θρεπτικά συστατικάΚύρια οφέλη υγείας
Βούτυρο κάσιους553 kcalΨευδάργυρος, χαλκός, μαγνήσιοΥποστηρίζει την αντοχή των οστών και την ανοσοποιητική λειτουργία
Βούτυρο φιστικιού Αιγίνης567 kcalΚάλιο, αντιοξειδωτικάΒοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού
Φυστικοβούτυρο (κλασικό)588 kcalΠρωτεΐνη, νιασίνη, φυλλικό οξύΠροάγει την αποκατάσταση των μυών και τον κορεσμό
Βούτυρο αμυγδάλου614 kcalΒιταμίνη E, μαγνήσιο, φυτικές ίνεςΥποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και την αντιοξειδωτική άμυνα
Βούτυρο φουντουκιού628 kcalΒιταμίνη E, μονοακόρεστα λιπαράΠροστατεύει από το οξειδωτικό στρες
Βούτυρο καρυδιού654 kcalΩμέγα-3 λιπαρά οξέαΜειώνει τη φλεγμονή και υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου
Βούτυρο βραζιλιάνικου καρυδιού682 kcalΣελήνιο, υγιή λιπαράΕνισχύει την υγεία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού

Πόσο βούτυρο ξηρών καρπών είναι υγιεινό να τρώμε;

Παρά τα οφέλη τους, τα βούτυρα ξηρών καρπών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, επομένως ο έλεγχος των μερίδων είναι απαραίτητος. Οι διαιτολόγοι συνιστούν τον περιορισμό σε 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα (περίπου 16-32 γρ.), κάτι που παρέχει ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά χωρίς υπερβολικό λίπος ή υπερφόρτωση θερμίδων.

Είναι τα βούτυρα ξηρών καρπών καλά για τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς;

Ναι. Τα απλά βούτυρα ξηρών καρπών (φτιαγμένα μόνο από ξηρούς καρπούς και ίσως μια πρέζα αλάτι) μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, όταν αντικαθιστούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Παρέχουν κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, μικρές ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών και φυσικές φυτικές ενώσεις (όπως φυτοστερόλες), οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση πιο υγιών επιπέδων LDL («κακής») χοληστερόλης.

Homemade Cashew Peanut Butter

Δείτε πώς βοηθούν και πού πρέπει να είστε προσεκτικοί:

  • Καλύτερο προφίλ λίπους: Τα βούτυρα αμυγδάλου, φιστικιού (αράπικο), καρυδιού, κάσιους, φιστικιού Αιγίνης και φουντουκιού είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που υποστηρίζουν ευνοϊκά προφίλ λιπιδίων σε σύγκριση με το γαλακτοκομικό βούτυρο ή τα επεξεργασμένα κρέατα.
  • Φυτικές ίνες + φυτοστερόλες: Ακόμα και μερικές κουταλιές της σούπας παρέχουν φυτικές ίνες και φυτοστερόλες που βοηθούν σε μέτρια μείωση της LDL ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
  • Κορεσμός & διαχείριση βάρους: Ο συνδυασμός λιπών, φυτικών ινών και πρωτεϊνών μπορεί να περιορίσει την πείνα, η οποία υποστηρίζει έμμεσα την καρδιομεταβολική υγεία, όταν αντικαθιστά τα επεξεργασμένα σνακ.
  • Προσοχή στην ετικέτα: Τα προστιθέμενα σάκχαρα, το φοινικέλαιο και η περίσσεια νατρίου (αλάτι) εξαλείφουν πολλά από αυτά τα πλεονεκτήματα. Επιλέξτε "ξηρούς καρπούς + αλάτι" (ή χωρίς αλάτι) ως λίστα συστατικών και περιορίστε τις μερίδες σε περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας.

Μπορούν τα βούτυρα ξηρών καρπών να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και του βάρους;

Ναι. Όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο, τα βούτυρα ξηρών καρπών μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην προώθηση του ελέγχου του βάρους. Ο συνδυασμός λίπους, πρωτεΐνης και φυτικών ινών επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης και παρατείνει το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής ή σνακ με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, η ισορροπία είναι το κλειδί: η κατανάλωση βουτύρου ξηρών καρπών με υδατάνθρακες ολικής αλέσεως ή φρούτα παρέχει σταθερή απελευθέρωση ενέργειας, ενώ η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από μόνη της μπορεί να προσθέσει περιττές θερμίδες.

Walnut-Butter

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι το κλασικό φυστικοβούτυρο τόσο υγιεινό όσο το βούτυρο αμυγδάλου;

Το φυστικοβούτυρο παραμένει μια σταθερή επιλογή (πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες Β) αλλά το βούτυρο αμυγδάλου έχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, γεγονός που μπορεί να το κάνει ελαφρώς πιο ωφέλιμο συνολικά.

Είναι υγιεινά τα βούτυρα ξηρών καρπών με πρόσθετα, όπως με σοκολάτα ή μέλι;

Τα περισσότερα περιέχουν προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών που μειώνουν την αξία τους για την υγεία. Μείνετε σε φυσικές ή μη ζαχαρούχες εκδόσεις.

Μπορούν άτομα με υψηλή χοληστερόλη να τρώνε βούτυρα ξηρών καρπών;

Ναι, αρκεί να επιλέγουν ανάλατες και χωρίς πρόσθετα επιλογές. Τα ακόρεστα λιπαρά στους ξηρούς καρπούς μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Είναι ασφαλή τα βούτυρα ξηρών καρπών για άτομα με διαβήτη;

Ναι, ειδικά σε ελεγχόμενες μερίδες. Η χαμηλή γλυκαιμική επίδραση των ξηρών καρπών βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα.

Τι γίνεται με τα βούτυρα σπόρων όπως το ταχίνι ή ο ηλιόσπορος;

Προσφέρουν παρόμοια οφέλη για την υγεία και αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για άτομα με αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς. Το ταχίνι, ειδικότερα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και λιπαρά που είναι υγιή για την καρδιά.

Συμπέρασμα

Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι υγιεινά, αρκεί να επιλέγονται με σύνεση και να καταναλώνονται με μέτρο. Μεταξύ των πιο γνωστών επιλογών, το βούτυρο αμυγδάλου ξεχωρίζει ως το πιο ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την καρδιά, ενώ άλλα -όπως το βούτυρο καρυδιού ή φιστικιού Αιγίνης- προσφέρουν δικά τους μοναδικά πλεονεκτήματα.

Το κλειδί είναι να αποφεύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα και έλαια, να εστιάζετε σε φυσικές ποικιλίες ενός συστατικού και να τα απολαμβάνετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης υγείας της καρδιάς, του εγκεφάλου και του μεταβολισμού.

Πηγές:
cedars-sinai.org
elpais.com
healthline.com
medicalnewstoday.com
fdc.nal.usda.gov