ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γλυκαντικό σε εκατοντάδες καθημερινά προϊόντα συνδέεται με θανατηφόρα ηπατική νόσο

Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό, που προστίθεται σε χιλιάδες τσίχλες «χωρίς ζάχαρη», καραμέλες, τρόφιμα διαίτης και επεξεργασμένα σνακ βρίσκεται στο μάτι της επιστημονικής κοινότητας.

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση σορβιτόλης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικά σχετιζόμενης στεατωτικής νόσος του ήπατος (MASLD), μιας δυνητικά θανατηφόρας πάθησης που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Science Signaling, αποκαλύπτουν ότι η σορβιτόλη μπορεί να παίζει πιο ενεργό μεταβολικό ρόλο απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Αντί να είναι μια ακίνδυνη εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, μπορεί να συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και στη φλεγμονή σε ευάλωτα άτομα.

Τι διαπίστωσε η μελέτη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σορβιτόλη ενεργοποιεί συγκεκριμένες μοριακές οδούς μέσα στα ηπατικά κύτταρα, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε:

  • Συσσώρευση λίπους
  • Οξειδωτικό στρες
  • Φλεγμονή
  • Εξέλιξη της λιπώδους νόσου του ήπατος

Η μελέτη έδειξε ότι η σορβιτόλη μπορεί να διεγείρει μια μεταβολική σηματοδότηση που μιμείται τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής ζάχαρης, παρά το γεγονός ότι έχει μειωμένες θερμίδες και διατίθεται στην αγορά ως μια «υγιεινότερη» εναλλακτική λύση.

Αυτό υποδηλώνει ότι η συχνή ή/και υψηλή πρόσληψη τροφών που περιέχουν σορβιτόλη μπορεί να συμβάλει σε πρώιμη ηπατική δυσλειτουργία, ιδιαίτερα σε άτομα που ήδη διατρέχουν κίνδυνο για μεταβολική νόσο.

Σημαντική διευκρίνιση: Η έρευνα δεν ισχυρίζεται ότι η σορβιτόλη από μόνη της προκαλεί MASLD. Εντούτοις, υπογραμμίζει ότι η σορβιτόλη μπορεί να επιδεινώσει το μεταβολικό στρες στο ήπαρ, ωθώντας ήδη ευάλωτα άτομα προς ασθένειες.

Γιατί η σορβιτόλη μπορεί να βλάψει το ήπαρ

1. Αυξάνει τη συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα

  • Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σορβιτόλη μπορεί να διεγείρει την λιπογένεση, τη διαδικασία με την οποία τα ηπατικά κύτταρα μετατρέπουν την περίσσεια θρεπτικών συστατικών σε λίπος.
  • Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στεάτωση (λιπώδες ήπαρ), το πρώτο στάδιο της MASLD.

2. Επιταχύνει τη φλεγμονή

  • Η σορβιτόλη φαίνεται να ενεργοποιεί φλεγμονώδεις σηματοδοτικές οδούς.
  • Η χρόνια φλεγμονή είναι αυτή που μετατρέπει το απλό λιπώδες ήπαρ σε πιο επικίνδυνες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της μεταβολικά σχετιζόμενης στεατωτικής νόσος του ήπατος (MASLD).

3. Επιδεινώνει το οξειδωτικό στρες

  • Το οξειδωτικό στρες βλάπτει τα ηπατικά κύτταρα και συμβάλλει στη δημιουργία ουλών σε αυτό.
  • Η επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ίνωσης και κίρρωσης.

4. Μπορεί να επιδεινώσει την μεταβολική υγεία σε άτομα που ήδη διατρέχουν κίνδυνο

Όσοι έχουν τις ακόλουθες παθήσεις μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε ηπατική βλάβη από σορβιτόλη:

  • Παχυσαρκία
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Υψηλά τριγλυκερίδια
  • Καθιστική ζωή

Για αυτές τις ομάδες, ακόμη και η μέτρια πρόσληψη σορβιτόλης μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα ηπατική καταπόνηση.

Τι είναι η MASLD και γιατί είναι επικίνδυνη;

Η MASLD (μεταβολικά σχετιζόμενη στεατωτική νόσος του ήπατος) είναι η πιο κοινή χρόνια ηπατική πάθηση στον κόσμο. Εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος στο ήπαρ λόγω μεταβολικού στρες και όχι αλκοόλ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στο ήπαρ, η MASLD μπορεί να εξελιχθεί από:

  • Απλό λιπώδες ήπαρ → συχνά σιωπηλό
  • Ίνωση (ουλές)
  • Κίρρωση
  • Ηπατική ανεπάρκεια
  • Καρκίνο του ήπατος

Πολλοί ασθενείς έχουν MASLD για χρόνια χωρίς συμπτώματα, μέχρι να εμφανιστεί μια ήδη εκτεταμένη ηπατική βλάβη. Τα συμπτώματα, όταν εμφανίζονται, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Δυσφορία άνω δεξιάς κοιλιακής χώρας
  • Ανεξήγητες αλλαγές βάρους
  • Αυξημένα ηπατικά ένζυμα στις εξετάσεις αίματος

Οι πρώιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι κρίσιμες, επειδή η ασθένεια είναι αναστρέψιμη στα αρχικά της στάδια.

Σε ποια προϊόντα υπάρχει συχνά σορβιτόλη;

Η σορβιτόλη βρίσκεται σε:

  • Τσίχλες χωρίς ζάχαρη
  • Γλυκά και καραμέλες διαίτης
  • Σνακ «χωρίς προσθήκη ζάχαρης»
  • Αρτοσκευάσματα
  • Παγωτά χαμηλών θερμίδων
  • Μπάρες πρωτεΐνης
  • Ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα
  • Οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα

Τα άτομα που χρησιμοποιούν συχνά προϊόντα χωρίς ζάχαρη μπορεί να καταναλώνουν εν αγνοία τους σημαντικές ποσότητες σορβιτόλης καθημερινά.

Σημαίνει αυτό ότι η σορβιτόλη είναι για όλους επικίνδυνη;

Όχι απαραίτητα.

Η μελέτη υπογραμμίζει έναν πιθανό κίνδυνο, όχι μια οριστική απόδειξη ότι η σορβιτόλη προκαλεί MASLD σε όλα τα άτομα. Ωστόσο, υποδηλώνει έντονα ότι:

  • Τα άτομα με ήδη υπάρχοντες μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη σορβιτόλης
  • Η καθημερινή κατανάλωση τροφών που περιέχουν σορβιτόλη μπορεί να μην είναι μεταβολικά ουδέτερη
  • Τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη δεν αποτελούν αυτόματα “πιο υγιεινές” επιλογές

Καθώς η επιστήμη εξελίσσεται, η μετριοπάθεια παραμένει η σώφρονα τακτική, ειδικά για όσους ήδη διαχειρίζονται μεταβολικές ή ηπατικές παθήσεις.

Πώς να προστατεύσετε το συκώτι σας

1. Ελέγξτε τις ετικέτες στα προϊόντα "χωρίς ζάχαρη"

Η σορβιτόλη συχνά αναφέρεται ως:

  • Σορβιτόλη
  • E420 (κωδικός πρόσθετου τροφίμων)

Η επιλογή ολόκληρων τροφών έναντι εναλλακτικών λύσεων για επεξεργασμένα σνακ μειώνει την έκθεση.

2. Περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη σορβιτόλης

Η περιστασιακή χρήση είναι απίθανο να είναι επιβλαβής, αλλά οι μεγάλες ποσότητες καθημερινά μπορεί να αυξήσουν το ηπατικό στρες.

3. Διατηρήστε έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το συκώτι

  • Δώστε βάση σε μια ισορροπημένη, ελάχιστα επεξεργασμένη διατροφή
  • Δώστε προτεραιότητα σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Διατηρήστε υγιές βάρος και σάκχαρο στο αίμα
  • Κάντε εξετάσεις εάν διατρέχετε κίνδυνο για MASLD

Τα άτομα με μεταβολικές παθήσεις θα πρέπει να ρωτήσουν γιατρό σχετικά με τον τακτικό έλεγχο ή/και την μέτρηση ηπατικών ενζύμων.

Συχνές Ερωτήσεις

Προκαλεί η σορβιτόλη άμεση ηπατική βλάβη;

Όχι. Η ανησυχία αφορά το σωρευτικό μεταβολικό στρες με την πάροδο του χρόνου.

Είναι άλλα υποκατάστατα ζάχαρης ασφαλέστερα;

Μερικά μπορεί να είναι λιγότερο μεταβολικά ενεργά, αλλά η έρευνα ποικίλλει. Συνιστάται πάντα η μετριοπάθεια στην κατανάλωση οποιονδήποτε τεχνητών γλυκαντικών.

Μπορεί η MASLD να αντιστραφεί;

Ναι. Τα πρώιμα στάδια βελτιώνονται σημαντικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Πρέπει να σταματήσω όλα τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη;

Όχι απαραίτητα, αλλά ο περιορισμός της τακτικής πρόσληψης σορβιτόλης είναι σώφρον επιλογή, ειδικά για άτομα υψηλού κινδύνου.

Συμπέρασμα

Η σορβιτόλη χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη και θεωρείται εδώ και καιρό μια ακίνδυνη εναλλακτική λύση στη ζάχαρη. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει μεταβολικές οδούς που αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο ήπαρ, αυξάνοντας ενδεχομένως και τον κίνδυνο MASLD σε ευάλωτα άτομα.

Πηγές:
dailymail.co.uk
femalefirst.co.uk
clevelandclinic.org
mayoclinic.org

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved