ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Και οι γιατροί, μετά τις Κλινικές, σε επισχέσεις από σήμερα - Πού θα τραβήξει η κόντρα;

Εβδομάδα ταλαιπωρίας αναμένει από σήμερα και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου τους ασφαλισμένους, καθώς οι συμβεβλημένοι γιατροί ξεκινούν από την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου επισχέσεις, ακολουθώντας την πολιτική των ιδιωτικών κλινικών.

ΕΟΠΥΥ: Και οι γιατροί, μετά τις Κλινικές, σε επισχέσεις από σήμερα - Πού θα τραβήξει η κόντρα;

Η καθυστέρηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία χρονίζει, αλλά και το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος στο προσχέδιο των συμβάσεων, εξωθεί την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ στη λογική των επισχέσεων. Στο τέλος της εβδομάδας, οι γιατροί θα συνεδριάσουν προκειμένου να επανακαθορίσουν τη θέση τους.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει το 10% των επισκέψεων και πράξεων από 1/1/2012, 4 μήνες του 2013 σε πράξεις (9ος-10ος-11ος-12ος) και 3 μήνες του 2014 σε πράξεις (4ος-5ος-6ος) καθώς και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι οι ασφαλισμένοι, θα πληρώνουν την επίσκεψή τους και σε δεύτερη φάση θα υποβάλλουν τα παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιωθούν με το ποσό που δικαιούνται.

Εν τω μεταξύ, οι ιδιώτες πάροχοι βρίσκονται ήδη από την περασμένη Δευτέρα σε επισχέσεις. Πρόκειται για τις 28 μεγάλες Ιδιωτικές Κλινικές που ανήκουν στην δύναμη του ΣΕΚ, ενώ την περασμένη Τετάρτη και οι γενικές και ψυχιατρικές κλινικές που ανήκουν στην δύναμη της ΠΕΙΚ μπήκαν και οι ίδιες στο χορό των επισχέσεων.

Να σημειωθεί ότι τα χρέη του κλάδου των ιδιωτικών Κλινικών ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 είναι παλιά χρέη -δηλαδή μέχρι το 2011- και τα 350 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές μέχρι το 2014.

Η κόντρα μεταξύ των Κλινικών και του ΕΟΠΥΥ δε φαίνεται να έχει τελειωμό, αφού η διοίκηση του Οργανισμού ζητά από τους παρόχους να διακόψουν τις επισχέσεις, απειλώντας ευθέως με διακοπή των συμβάσεων και τονίζοντας ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για εξομάλυνση και τακτοποίηση των οφειλών, ενώ από την πλευρά τους οι Κλινικές αναφέρουν ότι δε σταματούν, καθώς δεν εμπιστεύονται τον Οργανισμό.

Ο ΣΕΚ υπενθυμίζει ακόμη την εντολή του πρωθυπουργού για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων 2006-2011 το Δεκέμβριο του 2013, μια εντολή που δεν εκτελέστηκε ποτέ και που τώρα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσφέρει ως μερική εξόφληση τον Δεκέμβριο του 2014, εξαιρώντας τα οφειλόμενα από το ΙΚΑ, όπως αναφέρει.

Η κόντρα μεταξύ ιδιωτών παρόχων και ΕΟΠΥΥ, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει τέλος και το ερώτημα τώρα είναι ποια από τις δύο πλευρές θα υπαναχωρήσει!

Διαβάστε ακόμη:

Στα άκρα πλέον η κόντρα ΕΟΠΥΥ - Κλινικών, στον χορό των επισχέσεων και οι γιατροί

Σε επισχέσεις από την Τετάρτη και οι Κλινικές, με σύνθημα «Ο ΕΟΠΥΥ αφανίζει έναν ολόκληρο κλάδο»

ΕΟΠΥΥ-Κλινικές: Ο πόλεμος μόλις άρχισε - καταγγελίες συμβάσεων με φόντο τις επισχέσεις

Το μπαλάκι στους ασφαλισμένους ρίχνει ο ΕΟΠΥΥ για τις επισχέσεις