ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Δέσμευση ΕΟΠΥΥ για να λυθούν τα θέματα των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Την δέσμευση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου να δρομολογηθούν τα μείζονα θέματα των ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (όπως συμμετοχή σε φαρμακευτικές αγωγές), έδωσε ο Γενικός Διευθυντής Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας του Οργανισμού, ο οποίος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της ΠΟΑμΣΚΠ, κυρία Βάσω Μαράκα και την Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων, κυρία Μόιρα Τζίτζικα. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο στενός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας κ. Ε. Αυγουλάς, ενώ τον κ. Βαφειάδη συνόδευαν οι προσωπικοί του σύμβουλοι, κυρία Χ. Κανή, ο κ. Φ. Ρηγάτος και άλλοι. 

Δέσμευση ΕΟΠΥΥ για να λυθούν τα θέματα των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Τα θέματα που έθεσε η Ομοσπονδία προς συζήτηση ήταν

Α) Η συμμετοχή των ΑμΣΚΠ σε φαρμακευτικές αγωγές .Τα ΑμΣΚΠ-ΠΣ επιβαρύνονται πλέον με συμμετοχή σε όλα τα άλλα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Η συμμετοχή σε αυτά δεν είναι μηδενική και το κόστος μεγάλο. Σήμερα οι πάσχοντες αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς τους καταβάλλοντας συμμετοχή μέχρι και 45%, έναντι μηδενικής (0%) συμμετοχής που ίσχυε στο παρελθόν και η διαφορά πληρώνεται από τους ασθενείς. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΑμΣΚΠ αιτήθηκαν να χορηγούνται όλα τα φάρμακα με 0% συμμετοχή.

Β) Το ποσοστό συμμετοχής ΑμΣΚΠ σε μαγνητικές τομογραφίες και παρακλινικές εξετάσεις, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν σε κρατικό νοσοκομείο, τότε μόνο η συμμετοχή είναι μηδέν, αλλά η αναμονή είναι μεγάλη, μέχρι και ενός εξαμήνου. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΑμΣΚΠ αιτήθηκαν τουλάχιστον οι ήδη διαγνωσθέντες να απαλλάσσονται από το ποσοστό συμμετοχής.

Γ) Η χορήγηση συνεδρίων αποκατάστασης σε ΑμΣΚΠ, λόγω της αναγκαιότητας συνεχούς άσκησης και συνεδριών αποκατάστασης ώστε να διατηρήσουν την υπάρχουσα κατάστασή τους και να καθυστερήσουν την επιβάρυνση των συμπτωμάτων τους. Τέλος, η Ομοσπονδία ζήτησε οι συνεδρίες αποκατάστασης να μην περιορίζονται στα δύο χρόνια αλλά ο ασθενής θα πρέπει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και εφόρου ζωής να κάνει φυσιοθεραπείες.

Η ανταπόκριση στα θέματα που έθεσε η Ομοσπονδία ήταν περισσότερο ενημερωτική.

Συζητήθηκε η σύνδεση που έχει ο ΕΟΠΥΥ με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιαίτερα με τον Καθηγητή κ. Χατζάκη όσον αφορά την καταγραφή που θέλουν να διεξάγουν σχετικά με το πόσα Αμ ΣΚΠ υπάρχουν Πανελλαδικά και πόσο ανέρχεται το συνολικό κόστος για όλα τα προαναφερθέντα. Ο κ. Φ. Ρηγάτος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος αλλά δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί από την Διεύθυνση Σχεδιασμού. Τα κόστη είναι μεγάλα και τα βήματα που γίνονται είναι αργά αλλά με την βοήθεια της Ομοσπονδίας στη συγκέντρωση στατιστικών για τα άτομα με ΣΚΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κυρία Χ.Κανή υπέδειξε ότι είναι αναγκαία η ιεράρχηση των αιτημάτων και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ε.Αυγουλά, κάθε βήμα βελτίωσης είναι θετικό για όλους.

Τέλος, υπήρξε δέσμευση από μέρους του ΕΟΠΥΥ για εκ νέου συναντήσεις προκειμένου να επιλυθούν τα προαναφερθέντα ζητήματα της ΠΟΑμΣΚΠ.