ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Βόμβα για το υπ. Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ

Το 1 δισ. ευρώαγγίζουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους του, από το 2011 έως τον περασμένοΙούνιο, οπότε και οι οφειλές καταστάθηκαν ληξιπρόθεσμες. Το ποσό αυτόαναλογεί στο ένα τρίτο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο έχειπροϋπολογίσει για το 2013 το υπουργείο Οικονομικών.

Βόμβα για το υπ. Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ

Το 1 δισ. ευρώαγγίζουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους του, από το 2011 έως τον περασμένοΙούνιο, οπότε και οι οφειλές καταστάθηκαν ληξιπρόθεσμες.

Το ποσό αυτόαναλογεί στο ένα τρίτο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο έχειπροϋπολογίσει για το 2013 το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΕΟΠΥΥπλέον αποπληρώνει με σχετική συνέπεια μόνο τους φαρμακοποιούς, στους οποίουςέχει πληρώσει έως και τον Μάιο, ενώ εκκρεμούν ακόμη 200 εκατ. ευρώ για τονΙούνιο που είναι άμεσα απαιτητά, καθώς έχουν παρέλθει ήδη τρεις μήνες μηεξόφλησης.

Με τασημερινά δεδομένα, ο Οργανισμός οφείλει 400 εκατομμύρια ευρώ, για εξόφλησηληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του 2011, περίπου 200 εκατ. από το 10% της

παρακράτησης που έχει κάνει στιςοφειλές του προς όλους τους παρόχους για το 2012, 160 εκατομμυρίων ευρώ προς ταεργαστήρια, για το τετράμηνο Μάρτιος - Ιούνιος 2013 και πάνω από 20 εκατομμύριαευρώ, για το τρίμηνο Απρίλιος - Ιούνιος του 2013 στους συμβεβλημένους γιατρούς.

Την ίδια ώρα,οι πάροχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την έντονη φημολογία περί νέου «κουρέματος»της τάξης του 16% έως 20%.

Τη Δευτέρα,οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τονυπουργό Υγείας σχετικά με το θέμα του κουρέματος.