ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΙΣΑ: Δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν πληρωθούν τα χρέη στους γιατρούς

Αν τα ασφαλιστικά Ταμείαδεν προχωρήσουν στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς τους γιατρούς,τότε θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις και δυναμικές κινητοποιήσεις,προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σε  έκτακτη συνάντηση  που είχε με τον  Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη καιτηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό Δημήτριο.
ΙΣΑ: Δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν πληρωθούν τα χρέη στους γιατρούς

Αν τα ασφαλιστικά Ταμείαδεν προχωρήσουν στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς τους γιατρούς,τότε θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις και δυναμικές κινητοποιήσεις,προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σε έκτακτη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη καιτηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό Δημήτριο.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έθεσε μεκατηγορηματικό τρόπο ότι οι ιατροί της Αθήνας δεν έχουν άλλες αντοχές,εξηγώντας ότι «οι ιατροί, τα εργαστήρια και τα πολυϊατρεία της Αθήνας έχουν πληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τονΙούλιο του 2010, ενώ σε επαρχιακές πόλεις έχουν πληρωθεί έως και τον Αύγουστοτου 2011. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι ο ΟΠΑΔ στην Αθήνα καθυστερεί έναν ολόκληροχρόνο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ κάποια ταμεία όπως το ΕΤΑΑ και τοΤΑΥΤΕΚΩ δεν έχουν προβεί σε πληρωμή ούτε ενός μηνός και δεν υπάρχει σχετικόςπρογραμματισμός».

ΟΠρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι οι ιατροί εξαιτίας αυτής της καθυστέρησηςαντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σεβασικές βιοποριστικές ανάγκες, καθότι έχουν να πληρώσουν φόρους και εισφορέςγια χρήματα τα οποία που δεν έχουν καν εισπράξει, ενώ η πολιτεία αρνείται ακόμηκαι τον συμψηφισμό.

Ο κ.Γ. Πατούλης επισήμανε στον κ. Α.Γεωργιάδη ότι «πρέπει άμεσα ναστελεχωθούν οι πρώην ΥΠΑΔ της Αθήνας, ιδίως Κεντρικής και Νότιας Αθήνας πουεντοπίζεται η μεγάλη καθυστέρηση, με προσωπικό όπως από μηνών έχει ζητήσει οΙΣΑ. Παράλληλα πρέπει να γίνει και πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας που νασυνδράμει στην εκκαθάριση όπως ήδη γίνεται στο ΤΥΔΚΥ και να υπάρξει άμεσηπληρωμή των οφειλομένων στους ιατρούς της Αθήνας, που πρέπει να αντιμετωπισθούνισότιμα με τους συναδέλφους τους των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδος.»

Οπρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι αν δεν υλοποιηθούν τα ως άνω,θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις και δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου ναδιαφυλαχθούν τα νόμιμα δικαιώματα των ιατρών μελών του ΙΣΑ. Επίσης ετέθη τοθέμα της σοβαρής καθυστέρησης της πληρωμής των τρεχόντων οφειλών του ΕΟΠΥΥ πουγια το 2013 έχει πληρωθεί μόνο ο Ιανουάριος και οφείλεται επίσης το 10% όλουτου 2012, ενώ άλλοι πάροχοι υγείας όπως οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί και τονΜάιο του 2013. Κόκκινη γραμμή για τον ΙΣΑ είναι η ισότιμη πληρωμή καιαντιμετώπιση όλων των παρόχων υγείας.

ΙΣΑ: Να καταργηθεί ο νόμος Λοβέρδου για τη δραστική

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έθεσε πάλι στον Υπουργό Υγείας το ζήτημα για την κατάργησητου Νόμου Λοβέρδου, που αφαιρεί από τους ιατρούς την ευθύνη της θεραπείας τουασθενή τους και την αντικατάσταση του με νέο νόμο, που θα δίνει στους ιατρούςτο δικαίωμα να συνταγογραφούν το εμπορικό σκεύασμα (γενόσημο ή πρωτότυπο), πουκρίνουν ότι εξατομικευμένα είναι καταλληλότερο για τη θεραπεία του ασθενή.Επίσης τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει ο Νόμος ‘Κανένα συνταγογραφούμενοΦάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή’.

ΟΙΣΑ αναμένει την υλοποίηση των ως άνω και καλεί όλους τους ιατρούς μέλη του σεεγρήγορση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα τουςκαι να επιτευχθεί η επαγγελματική επιβίωσή τους.’, καταλήγει η ανακοίνωση.