ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ρακιντζής: O ΕΟΠΥΥ έστελνε στο εξωτερικό μόνο υπαλλήλους υπουργείων

Σημεία καιτέρατα αποκαλύπτει το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τον τρόποέγκρισης των εξόδων νοσηλίας στο εξωτερικό για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Ρακιντζής: O ΕΟΠΥΥ έστελνε στο εξωτερικό μόνο υπαλλήλους υπουργείων

Σημεία καιτέρατα αποκαλύπτει το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τον τρόποέγκρισης των εξόδων νοσηλίας στο εξωτερικό για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οικραυγαλέες παρατυπίες και παραβάσεις ήταν το μονοπάτι για όσους γνώριζαν πώς νακινηθούν και να εξασφαλίσουν την απαραίτητη έγκριση για νοσηλεία στο εξωτερικό.

Δεν είναιτυχαίο λοιπόν που οι ωφελημένοι από το γραφειοκρατικό δαίδαλο των επιτροπών –οι οποίες ήταν και παράνομες – ήταν οι υπάλληλοι των υπουργείων Παιδείας καιΥγείας και ακοαλουθούν οι υπάλληλοι των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη καιΟικονομικών.

Σημειώνεταιότι τα τρία από 4 υπουργεία έχουν στην αρμοδιότητά τους τη λειτουργία τωνδημόσιων των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Από το 2008έως το πρώτο τρίμηνο του 2013, μετέβησαν για νοσηλία στο εξωτερικό συνολικά2.217 ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ εκ των οποίων 749 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας(ποσοστό 47,32%), 280 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας (ποσοστό 17,69%), 128 υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας τουΠολίτη (ποσοστό 8,09%) και 119 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (ποσοστό7,52%). Οι υπόλοιποι προέρχονται από τα υπόλοιπα υπουργεία και τη Βουλή.

Αφορμή γιατη διενέργεια έρευνας στάθηκε το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς (ποσοστό24,76%) μετέβαιναν στη Γερμανία. Μάλιστα, υπήρξε καταγγελία για εκβιασμό,προκειμένου να μεταβεί στη Γερμανία έναντι 12.000 ευρώ ένας ασθενής που νοσηλευότανστο 251 νοσοκομείο. Η υπόθεση αυτή έχει πάρει ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Διάτρητο τοσύστημα

Από τηνέρευνα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκύπτει ότι το σύστημα έγκρισης για νοσηλείαστο εξωτερικό ήταν διάτρητο από όλες τις μεριές:

--Υπήρχαντουλάχιστον 10 γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση ή την απόρριψη μιαςαίτησης,

--οιυπάλληλοι σε πολλές περιπτώσεις δεν εξυπηρετούσαν τους ασθενείς γιατί έλειπαναπό τα γραφεία τους για προσωπικούς λόγους, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει,

--πολλοίήταν αγενείς,

--άλλοιυπάλληλοι δεν γνώριζαν το αντικειμένό τους,

--στις επιτροπέςπροήδρευαν υπάλληλοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί αλλά δεν είχαν αντικατασταθεί.

-- Σεορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς αναζητούσαν και χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίεςιδιωτικών γραφείων, χωρίς να έχουν πιστοποιηθεί αυτές οι εταιρείες.

--Σε άλλες περιπτώσειςοι συνοδοί ασθενών δεν απέδιδαν τα παραστατικά εξόδων στο εξωτερικό.

Γιατί δενκαλύπτουμε τα έξοδα νοσηλείας στις ελληνικές ιδιωτικές κλινικές

Ο ΕπιθεωρητήςΔημόσιας Διοίκησης ΛέανδροςΡακιντζής καταλήγει στο αυτονόητο

«Προξενείεντύπωση το γεγονός ότι, ενώ για το εσωτερικό της χώρας δεν εγκρίνεται ηνοσηλεία σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ωστόσοεγκρίνεται η τοιαύτη για το εξωτερικό, παρότι στοιχίζει πολλαπλάσια. Σεβαστόποσοστό, μάλιστα, των περιστατικών (12,5%) κατευθύνεται στα (ιδιωτικά)νοσηλευτήρια των Η.Π.Α., όπου το κόστος νοσηλείας είναι σημαντικά υψηλότερο καιαυτού των χωρών της Ε.Ε.».

Διαβάστε επίσης:

Λ. Ρακιντζής: Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή

Τι λένε τα δύο πορίσματα του Ρακιντζή για τον ΕΟΠΥΥ - Αναλυτικά οι εκθέσεις ελέγχου

ΕΟΠΥΥ- Πόρισμα Ρακιντζή: τεράστια ποσά για οπτικά και ορθοπεδικά