ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τα σενάρια, τα διλήμματα και οι προσλήψεις

Το αναμενόμενο λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ με την αλλαγή του χαρακτήρα του από παρόχου σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, συμπαρασύρει τους 10.000 εργαζόμενους του.
Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τα σενάρια, τα διλήμματα και οι προσλήψεις

Τοαναμενόμενο λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ με την αλλαγή του χαρακτήρα του από παρόχου σεαγοραστή υπηρεσιών υγείας, συμπαρασύρει τους 10.000 εργαζόμενους του.

Ηανακοίνωση περί απολύσεων των 1200 γιατρών του ΕΟΠΥΥ που δεν μπορούν νααξιοποιηθούν λόγω ειδικότητας στο νέο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας που θαδημιουργηθεί, είναι η αρχή για το καυτό δίμηνο που ξεκινά.

Ηεπικείμενη κατάργηση του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας, η μετατροπή του σεαγοραστή υπηρεσιών και η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα έχει στην ευθύνη τουόλες τις δομές του πρώην ΙΚΑ και σε λίγο του πρώην ΕΟΠΥΥ, είναι σε άμεσοσυνδυασμό με τις αποφάσεις για το δεύτερο κύμα κινητικότητας, το οποίο θατροφοδοτηθεί από το χώρο της υγείας.

Τοβέβαιο είναι ότι οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ θα χωριστούν σε δυοκατηγορίες ανάλογα με την ειδικότητά τους:

--τουςγιατρούς παθολογικών ειδικοτήτων που θα συνεχίσουν να απασχολούνται στις δομέςτου πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ και μετά στο ΕΣΥ ή τα Κέντρα Υγείας που θα τεθούν κάτωαπό την ομπρέλα του νέου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας και

--τουςγιατρούς, κυρίως χειρουργικών ειδικοτήτων, που θα κληθούν να επιλέξουν το ΕΣΥ ήτα ιδιωτικά τους ιατρεία, αφού οι θέσεις για ειδικότητες όπως π. χ. η αγγειοχειρουργικήή η θωρακοχειρουργική, δεν εντάσσονται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τοπαραδέχθηκε και ο ιδιος ο υπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης “αν δεχθούν να ενταχθούνστο ΕΣΥ με τους δικούς μας όρους, τότε δε θα απολυθούν”.

Επίτης ουσίας, ταυτόχρονα με τις απολύσεις θα γίνουν και προσλήψεις γιατρών γιαεκείνους που θα θελήσουν να ενταχθούν στη δυναμικότητα του ΕΣΥ.

Εντύπωσηποκαλεί πάντως η εκκωφαντική σιωπή, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ τουΣαββάτου, του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για το θέμα αυτό.

Τηστιγμή μάλιστα που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκηςείπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η δήλωση του συνεδέλφου του ΑδωνιΓεωργιάδη ότι “δε θα γίνει καμία απόλυση στην υγεία” αναφερόταν στο προηγούμενοκύμα κινητικότητας.

Κινητικότητασε ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΦ

Απότις σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται και οι οποίες θα έχουν υλοποιηθεί έωςτο τέλος του χρόνου, δεν εξαιρούνται οι υπόλοιποι φορείς του υπουργείου Υγείας,όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΕΟΦ κ. λπ., οι εργαζόμενοι των οποίων θα τεθούν και εκείνοισε κινητικότητα.

Οπρέδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου δήλωσε ότι “δε θα μείνουμε απαθείς ούτε σε απολύσεις αλλά ούτε καιστην εκστρατεία λάσπης κατά των ιατρών. Θα προασπίσουμε το σύνολο των μελών μαςείτε εργάζονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ είτε εργάζονται με σύμβαση στα ιατρείατους.

Ήρθε ηστιγμή να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το ιατρικό σώμα στο σύνολο της ΠΦΥ θα απαντήσει ενωμένο τόσο στις πιθανέςαπολύσεις όσο και στην σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μας.

Στο πλαίσιοαυτό η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει την αντίδρασή της με σκοπό τον σχηματισμόενιαίου ιατρικού μετώπου στην ΠΦΥ, καλώ τους ιατρούς της ΠΦΥ σε μέγιστηετοιμότητα καθώς η ώρα της τελικής αναμέτρησης πλησιάζει”.