ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση των μετακινήσεων για ακτινοθεραπεία

Ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει από εδώ και πέρα, εκτός από τιςδαπάνες μετακίνησης για χημειοθεραπεία και τις δαπάνες μετακίνησης των ασθενώνκαι των συνοδών τους, όταν υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία.
ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση των μετακινήσεων για ακτινοθεραπεία

Ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει από εδώ και πέρα, εκτός από τιςδαπάνες μετακίνησης για χημειοθεραπεία και τις δαπάνες μετακίνησης των ασθενώνκαι των συνοδών τους, όταν υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία.

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζαςαπαντώντας στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση, σχετικά με την αποζημίωση από τονΕΟΠΥΥ των δαπανών μετακίνησης των ασθενών με καρκίνο, μεταξύ άλλων ανέφερε:


«Ο Οργανισμός μέχρι σήμερα, αποζημιώνει σύμφωνα με το άρθρο10 του ΕΚΠΥ τη δαπάνη μετακίνησης ενός ασθενούς, όταν έχει εισαχθεί με βραχείανοσηλεία, στην περίπτωση δηλαδή που γίνεται χορήγηση χημειοθεραπευτικώνσχημάτων, στα Τμήματα Βραχείας Νοσηλείας. Στην περίπτωση αυτή αποζημιώνει καιτη δαπάνη μετακίνησης του συνοδού, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ύστερα απόέγκριση του αρμόδιου υγειονομικού οργάνου του ΕΟΠΥΥ του τόπου κατοικίας του.

Όταν μάλιστα υπάρχουν εξαιρετικοί λόγοι άμεσης καιεπείγουσας αντιμετώπισης της κατάστασης της υγείας του ασφαλισμένου, πλήρωςδικαιολογημένοι με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού και έγκριση από τονΔιευθυντή της υγειονομικής μονάδας του ΕΟΠΥΥ, δικαιολογείται και η μετακίνησημε αεροπλάνο. Δηλαδή, ο Οργανισμός αποζημιώνει τον ασφαλισμένο με το αντίτιμοτου αεροπορικού εισιτηρίου.

Το πρόβλημα ήταν ότι ενώ αποζημιώνονται οι μετακινήσεις γιατις χημειοθεραπείες, δεν αποζημιώνονται οι μετακινήσεις για ακτινοθεραπεία,γιατί οι ακτινοθεραπείες (συνεδρίες ακτινοβολιών, x-knife, γ-knife) δενσυμπεριλαμβάνονταν στις βραχείες νοσηλείες, για τις οποίες τα ΝοσηλευτικάΙδρύματα εκδίδουν εισιτήρια – εξιτήρια σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι σήμερα, με μία στενή ερμηνεία του ΕΚΠΥ ηακτινοθεραπεία θεωρείτο ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στη βραχεία νοσηλεία καιεπομένως δεν μπορούσαν, με βάση το άρθρο 10 του ΕΚΠΥ, να καλυφθούν τα έξοδαμετακίνησης για ακτινοθεραπεία.

«Με την από1610/5-11-13 απόφασή του το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και αφούέλαβε υπόψη του τις σχετικές γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας ΑκτινοθεραπευτικήςΟγκολογικής Εταιρείας, αποφάσισε ότι οι συνεδρίες της ακτινοθεραπείαςπραγματοποιούνται με βραχεία νοσηλεία, όπως ακριβώς και η χορήγηση τωνχημειοθεραπευτικών σχημάτων στα Τμήματα Βραχείας Νοσηλείας.

Η Διεύθυνση Παροχών του ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκε στο Δ.Σ. τουΟργανισμού την ένταξη της ακτινοθεραπείας στη βραχεία νοσηλεία και το Δ.Σ. τουΟργανισμού, την αμέσως επόμενη ημέρα 6-11-2013, αποφάσισε την ένταξή της στηβραχεία νοσηλεία και την αποζημίωση των μετακινήσεων σύμφωνα με το άρθρο 10 τουΕΚΠΥ.

Αναμένεται επομένως η ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα τουΕΟΠΥΥ της απόφασης του ΔΣ του Οργανισμού, η οποία και επέχει θέση εγκυκλίου».