ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Δεκτή η πρόταση του ΙΣΑ για τις ειδικότητες στην α’θμια υγεία

Την πρόταση για τη συμμετοχή των εξειδικευμένων γιατρών στηνΠρωτοβάθμια Περίθαλψη που κατέθεσε ο ΙΣΑ, εδώ και 4 μήνες στην ηγεσία τουΥπουργείου Υγείας, αποδέχθηκε δημόσια την Τετάρτη στην Επιτροπή ΚοινωνικώνΥποθέσεων τις Βουλής,
Δεκτή η πρόταση του ΙΣΑ για τις ειδικότητες στην α’θμια υγεία

Την πρόταση για τη συμμετοχή των εξειδικευμένων γιατρών στηνΠρωτοβάθμια Περίθαλψη που κατέθεσε ο ΙΣΑ, εδώ και 4 μήνες στην ηγεσία τουΥπουργείου Υγείας, αποδέχθηκε δημόσια την Τετάρτη στην Επιτροπή ΚοινωνικώνΥποθέσεων τις Βουλής, παρουσία βουλευτώνκαι του προέδρου της Επιτροπής Δ. Κρεμαστινού, ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης,μέτρο που αντίκειται στη μεταρρυθμιστική πρόταση του θεσμού του gatekeeping πουπρότεινε Task Force για την Ελλάδα.

Στην Επιτροπή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από τονΥπουργό Υγείας Ά. Γεωργιάδης έναν ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο, ωςπυξίδα εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού στο χώρο της Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης ανέφερε ως πρώτιστηπροτεραιότητα τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για το ποια Υγεία χρειάζεται ηπατρίδα μας. Σε αυτό τον προσδιορισμό,δήλωσε ο κος Πατούλης «απαραίτητος είναι ένας Υγειονομικός Χάρτης που θα προσδιορίζει τις ανθρωπογεωγραφικές ανάγκεςανά ειδικότητα και ανα περιοχή».

Μιλώντας για τη μεταρρύθμιση της Υγείας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑτόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν Αστικού τύπου Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργίαγια την πρόσβαση όλων των επειγόντων περιστατικών που μπορούν νααντιμετωπιστούν πρωτοβάθμια. Αναφερόμενος στη λειτουργία της ΠΦΥ, τόνισεότι μοναδικό κυματοθραύστη της Δευτεροβάθμιας καιΤριτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί νααποτελέσει ο εξειδικευμένος γιατρός στα ιατρεία της Γειτονιάς αλλά και σταΑστικά Κέντρα του ΕΟΠΥΥ.

Για την τύχη των γιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, ο κ.Πατούληςζήτησε από τον Υπουργό να ορίσει με ξεκάθαρες κουβέντες το εργασιακό πλαίσιοπου προτείνει το Υπουργείο υγείας, ώστε ο ΙΣΑ να ενημερώσει κατάλληλα τοιατρικό σώμα για τις εργασιακές προοπτικές των μελών του.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για την αναγκαιότητα εκπαιδευμένωνΓενικών Γιατρών «Αιχμής» στις απομακρυσμένες, δύσβατες και παραμεθόριεςπεριοχές της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι «έναν αγροτικό γιατρό δεν κρατιούνται το2014 ολόκληρη πληθυσμοί στα νησιά και στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας. «όλοι οι πολίτες, οπου και αν κατοικούν έχουν δικαίωμα σε μια ισότιμη παροχήυπηρεσιών υγείας. Γι αυτό πρέπει η Πολιτεία να δώσει κίνητρα για τη μετακίνησηεκπαιδευμένων γενικών γιατρών στην τηλεϊατρική και την εξειδικευμένη υποστήριξηζωής, ώστε να μειωθούν οι αερομεταφορές και να στελεχωθούν όλα τα νησιά μεδυναμικό, που βάσει Ειδικής Νομοθετικής Ρύθμισης Μοριοδότησης, θα απορροφάταιστη συνέχεια από Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.»

Τέλος ο κος Πατούλης κατέθεσε στην Επιτροπή ΚοινωνικώνΥποθέσεων της Βουλής τις προτάσεις του ΙΣΑ, 1) για την πάγια διεκδίκησηΕλεύθερης Επιλογής Γιατρού 2) για τη δυνατότητα να ανοίξει το ΠρωτοβάθμιοΣύστημα Υγείας σε όλους τους γιατρούς 3) για συλλογικές συμβάσεις με τονΠανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που θα συμπεριλάβουν, μέσω των κατά τόπους ΙατρικώνΣυλλόγων, τους γιατρούς της κάθε γειτονιάς και κυρίως 4) τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας των συστημάτων ΗΔΙΚΑκαι TAXIS, ώστε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο φάρμακο να γίνεται βάσειεισοδηματικών κριτηρίων.

Διαβαστε επισης

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τι θα γίνει με το βαθμολόγιο, τα ιατρεία και το ΕΣΥ


Βουλή: ένταση μεταξύ Αδωνι & γιατρών - ξεκαθαρίζει το τοπίο