ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Βαρνάβας- Μπασκόζος: βίαιη διάλυση του ΕΟΠΥΥ- βήμα για απολύσεις

Η βίαιη διάλυση τον ΕΟΠΥΥ ωςπαρόχου υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να αποτελέσει τη νέα δεξαμενήδιαθεσιμότητας – απολύσεων και ταυτόχρονα να βαθύνουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησητου συστήματος υγείας σε βάρος των πολιτών, βρίσκεται στις προθέσεις τουυπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον Α΄Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιάννη Μπασκόζο καιτου προέδρου της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρη Βαρνάβα.
Βαρνάβας- Μπασκόζος: βίαιη διάλυση του ΕΟΠΥΥ- βήμα για απολύσεις

Η βίαιη διάλυση τον ΕΟΠΥΥ ωςπαρόχου υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να αποτελέσει τη νέα δεξαμενήδιαθεσιμότητας – απολύσεων και ταυτόχρονα να βαθύνουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησητου συστήματος υγείας σε βάρος των πολιτών, βρίσκεται στις προθέσεις τουυπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον Α΄Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιάννη Μπασκόζο καιτου προέδρου της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρη Βαρνάβα.

Εκείνοπου έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα, τονίζουν οι γιατροί σε κοινή τους δήλωση,είναι ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα διασφαλίζει σε όλους τους κατοίκουςτης χώρας ευχερή πρόσβαση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του χρήστη υπηρεσιώνυγείας, αξιοπρεπές, με διαφάνεια, με αυστηρές κυρώσεις σε όσους εκ τωνλειτουργών του αποδεδειγμένα υπονομεύουν και επιβαρύνουν οικονομικά τονοργανισμό με ενέργειες εκτός νομιμότητας.

Οι κυβερνητικές πολιτικέςβρίσκονται στον αντίποδα. Γι αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί μαζί με τουςγιατρούς του ΕΟΠΥΥ και σε συμπαράταξη με όλο το λαό θα συνεχίσουν τον αγώνα γιανα ανατραπεί η καταστροφική κυβερνητική πολιτική της διάλυσης του δημόσιουσυστήματος υγείας και της εξαθλίωσης των λειτουργών του.

Αναλυτικά,το κείμενο της κοινής τους δήλωσης αναφορικά με την διαπραγμάτευση για τον ΕΟΠΥΥκαι την Μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, των κ.κ. Μπασκόζος και αναφέρει τα εξής:

«Υπότο πρόσχημα της μεταρρύθμισης στην Υγεία επιχειρείται να υλοποιηθεί η μνημονιακήδέσμευση που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για 12.500 διαθεσιμότητες.Τα θύματα θα είναι οι γιατροί, οι εργαζόμενοιτου ΕΟΠΥΥ και κυρίως η ελληνική κοινωνία.

Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σεαποκλειστικά «αγοραστή» υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα υγείας, ανοίγει το δρόμογια την πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών υγείας και τηνπαράδοση της ΠΦΥ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κι ενώ υποτίθεται ότιδιεξάγεται διάλογος κατετέθη αιφνιδιαστικάτροπολογία από τον Υπουργό Υγείας που επιβάλλει την υποχρεωτική ένταξη όλων τωνγιατρών του ΕΟΠΥΥ στις ΥγειονομικέςΠεριφέρειες σ΄ ένα σχήμα Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησηςτου ιδρυόμενου κλάδου γιατρών ΠΕ, με αποδοχές όμως κατά πολύ μικρότερες τωνγιατρών του ΕΣΥ και αδιευκρίνιστα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γεγονόςπου αποτελεί ευθύ εκβιασμό προκειμένου να εξωθήσει τους γιατρούς στο να αυτό-απολυθούν.

Αν η κυβέρνηση ήθελε αληθινήφιλολαϊκή μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ δεν θα διέλυε τα πάντα στο όνομα των «αλλαγών». Δεν θα άνοιγεπόλεμο με τους λειτουργούς της υγείας. Δεν θα έκανε προμετωπίδα της πολιτικής τηςτο μνημονιακό στόχο των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων και την πάση θυσία δραματική μείωσητων δαπανών υγείας. Αν νοιάζονταν τους ανθρώπους θα φρόντιζε για την ελεύθερηδωρεάν πρόσβαση όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, στις δημόσιες δομέςυγείας. Απεναντίας η κυβέρνηση επέβαλλε στους πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότεραγια περίθαλψη, νοσηλεία και φάρμακα.

Όποιος ενδιαφέρεταιπραγματικά για δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ, με κέντρα υγείας 24ωρηςλειτουργίας, με οικογενειακούς γιατρούς και ομάδα υγείας, με λειτουργίες πρόληψης και αποκατάστασης, δενδιαλύει βίαια το υπάρχον σύστημα και δεν εξαθλιώνει υγειονομικούς και ασθενείς.Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά φροντίζει να αναβαθμίσει τις υπάρχουσες δομές, τα Εργαστήρια του ΙΚΑ –ΕΟΠΥΥ, να αξιοποιήσει το υπάρχον προσωπικό, να προσλάβει νέους γιατρούς Πλήρους και ΑποκλειστικήςΑπασχόλησης και εξασφαλίζει μεταβατικό στάδιο για τους ήδη υπηρετούντες για νααποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν, χωρίς απολύσεις και διαθεσιμότητες. Κάθενέος προσλαμβανόμενος γιατρός πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικήςαπασχόλησης με μισθολόγιο όμοιο με αυτό των γιατρών ΕΣΥ, όπως επίσης και όσοιεπιλέξουν να εργαστούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όλοι οι υπόλοιποι από τους ήδηυπηρετούντες γιατρούς στην ΠΦΥ δικαιούνται ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου ναεπιλέξουν την εργασιακή τους θέση και σχέση, αφού προηγηθεί η αποσαφήνιση τωνόρων ένταξης στο ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δυστυχώς η πραγματικότηταδιαψεύδει τον υπουργό Υγείας ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεών του. Εάν σκόπευενα εντάξει όλους τους γιατρούς στο σύστημα ΠΦΥ και να το αναβαθμίσει θα είχεπροβλέψει επιπλέον κονδύλια στον προϋπολογισμό και δεν θα μείωνε κατά 1.2 διςτις δαπάνες υγείας για το 2014, δεν θα έκοβε τις παροχές ασθένειας στουςασφαλισμένους κατά 539 εκ ευρώ, δεν θα περιέκοπτε κατά 30% την επιχορήγηση τωννοσοκομείων».