ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

«Κλείνει» για ένα μήνα ο ΕΟΠΥΥ, μόνο στο ΕΣΥ και τους ιδιώτες οι ασθενείς

«Κλείνει» για ένα μήνα ο ΕΟΠΥΥ, μόνο στο ΕΣΥ και τους ιδιώτες οι ασθενείς
Λουκέτο για ένα μήνα θα βάλει ο ΕΟΠΥΥ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Λουκέτο για ένα μήνα θα βάλει ο ΕΟΠΥΥ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση των διατάξεων του, μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, φάνηκε η προχειρότητα και η βιασύνη του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στις “απολύσεις” των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν στο νέο φορέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεάις, το Πρωτοβάθμια Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Για την εφαρμογή του νομοσχεδίου απαιτούνται 29 υπουργικές αποφάσεις, όπως τις μέτρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής. Με υπουργικές αποφάσεις θα οριστούν ζητήματα ακόμα και για τον αριθμό των γιατρών, τις ειδικότητες, και για το αν θα εφημερεύουν τα Κέντρα Υγείας.


Στις αιχμές της αντιπολίτευσης για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα, όλου του προσωπικού των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ για ένα μήνα, ο υφυπουργός Υγείας κ. Α. Μπέζας σημείωσε πως «αυτή είναι η πιο γρήγορη διαδικασία. Δεν χάνεται καμία θέση εργασίας, δεν μετακινείται κανείς σε άλλες περιοχές – και στην πρώτη αυτή φάση, δεν κλείνει καμία μονάδα υγείας».

«Η έννοια της μεταρρύθμισης ακυρώνεται εν τοις πράγμασι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, όταν οι δομές του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστές» είπε ο Γ. Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ).

«Στο στάδιο όπου το προσωπικό θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας θα γίνεται από τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών – και επικουρικά από τα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ» διευκρίνισε ο Αντ. Μπέζας.


Τι θα γίνει με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ


Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, διευκρίνισε πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, στερούμενοι το δικαίωμα συμμετοχής στο ΠΕΔΥ, θα έχουν την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με το Δίκτυο.

Αναγνωρίζουμε την εμπειρία και την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν εργαστεί στο ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν μπορεί να μην βάλουμε καθαρούς κανόνες απ” την αρχή, είπε.

Διευκρίνισε δε, ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ μέσω ενός ειδικού καθεστώτος.

«Ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να συνάπτει νέες συμβάσεις – και κατά προτεραιότητα θα γίνει αυτό με αυτούς τους γιατρούς, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία τους» ανέφερε ο κ. Μπέζας.


Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ΠΕΔΥ, αλλά δε θα καλύπτονται οι φαρμακευτικές τους δαπάνες.Διαβάστε επίσης


Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το ν/σ των απολύσεων

BEST OF NETWORK

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από το «πάγωμα» του φόρου

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους βγήκαν σε αναστολή - Πώς θα το λάβετε

Κορονοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έτσι θα μετακινηθείτε νόμιμα μετά τα μεσάνυχτα - Δείτε το έντυπο

Οργή στις ΗΠΑ για Ερντογάν: Αν δοκιμάσατε τους S-400 θα υποστείτε τις συνέπειες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς πέρασαν το πρώτο βράδυ στη φυλακή «διευθυντήριο» και Ρουπακιάς

Αγωνία για την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις - Πού εντοπίστηκε το τελευταίο στίγμα του κινητού της

Ελληνοτουρκικά: Η προετοιμασία και η ανησυχία για μετατόπιση του πεδίου της κρίσης 

Κορονοϊός: Μάσκα παντού από σήμερα - Το παρασκήνιο της απόφασης για νέα αυστηρά μέτρα

Κορονοϊός: «Χαλαρά»! Απίστευτες εικόνες συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη

Ανοιξιάτικος ο καιρός το Σάββατο - Βροχές και καταιγίδες την Κυριακή (χάρτες)

Οι τέσσερις φορές στη Μεταπολίτευση που κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά υπουργού

Αναδρομικά: Πληρώθηκαν οι πρώτοι συνταξιούχοι - Από Δευτέρα (26/10) το δεύτερο κύμα πληρωμών