ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: 1 εκατ. ευρώ από παρόχους για σύντομη εκκαθάριση

Δημόσια προσφορά με την οποία χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ με ένα εκατ. ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους εντός 60 ημερών, καταθέτουν οι ιδιώτες πάροχοι υγείας.
ΕΟΠΥΥ: 1 εκατ. ευρώ από παρόχους για σύντομη εκκαθάριση

Προβληματισμένοι αναφορικά με τις ελεγκτικές εταιρείεςεκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ζητούν υπέρογκες αμοιβές για τονσχετικό έλεγχο των τιμολογίων των παρόχων, εμφανίζονται οι ιδιωτικοί φορείς ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας.

Οι φορείς που συνεδρίασαν χθες, κάνουν λόγο για ολιγοπώλιοαπό την πλευρά των ελεγκτικών εταιρειών, σημειώνοντας ότι «το ποσοστό 2,5% έως3,1% επί του συνόλου των υποβολών μαςπου αξιώνουν είναι εξωπραγματικό, όταν για το πολύ πιο εντατικό και κοστοβόροέργο ελέγχου των κλινικών έχουν συμφωνήσει αμοιβή που δεν ξεπερνά το 1,25%.Θυμίζουμε βεβαίως ότι ο Φ.Π.Α. με τον οποίο επιβαρύνεται η ανωτέρω αμοιβήαποτελεί επιπλέον κόστος για τους παρόχους Π.Φ.Υ., ενώ οι ελεγκτικές εταιρείεςαπαιτούν και προκαταβολή (!!!) για να εκκαθαρίσουν παλαιές οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».

Οιπάροχοι επισημαίνουν, ότι το έργο του ελέγχου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείαςεξαντλείται στον διοικητικό έλεγχο των σφραγίδων και υπογραφών επί τωντυπωμένων ηλεκτρονικών παραπεμπτικών.

«Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει την επιθυμία ενδελεχούςελέγχου, πλην όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλλουμε αυτές τιςαπαράδεκτες αμοιβές προς τους ιδιώτες ελεγκτές, για έργο που όφειλε να είχεεκτελέσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τονίζουν οι πάροχοι, προτείνοντας μάλιστα την εξής πρόταση: «προβαίνουμε σεδημόσια - υπό όρους - προσφοράποσοστού 0,2% επί των υποβολώνμας, συνολικού ποσού ύψους 1.000.000 ευρώ, προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προκειμένου να χρηματοδοτήσειυπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων του, οι οποίοι θα οφείλουν να ολοκληρώσουντην εκκαθάριση εντός χρονικού διαστήματος 60 ημερών. Η πρότασή μας έχει ωςσκοπό την ενίσχυση των δομών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την προστασία των θέσεων εργασίαςτων ανθρώπων που εργάζονται στις δημόσιες δομές ελέγχου και στην γρήγορηολοκλήρωση του ελέγχου».

Θεωρούμε πως το Υπουργείο Υγείας,καταλήγουν οι ιδιώτες πάροχοι, θα έπρεπε να συνδράμει τους συμπαραστάτες τουπαρόχους υγείας εμπράκτως την στιγμή που έχει επιδείξει σπουδή στην επιβολήrebate και claw back(αναγκαστικών εκπτώσεων) που εξαφανίζουν τους έντιμουςπαρόχους. «Η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι αποτέλεσμα των δικών του λαθώνκαι παραλείψεων (διαχρονικά) και η μονομερής άσκηση πιέσεως και απειλών προςτους καλόπιστους συνεργάτες του (παρόχους υγείας) να υποκύψουν και νακαταβάλουν εξωφρενικές αμοιβές στους ελεγκτές τους για να καλυφθεί η κρατικήανεπάρκεια είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογική».

Αναλυτικά οι Ενώσεις των ιδιωτών παρόχων υγείας που υπογραμμίζουν τα πραπάνω είναι:

Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)
α) Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων – Κυτταρολόγων – Παθολογοανατόμων
β) Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών
γ) Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )
Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ε.Ι.Φ.Π.Φ.Υ.)
Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσιοθεραπευτών (Π.Ε.Ε.Φ)