ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Διαγν. Κέντρα: Το θράσος περισσεύει στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Διαγν. Κέντρα: Το θράσος περισσεύει στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ
Αγανάκτηση προκάλεσαν οι δηλώσεις και οι απειλές της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τα παραπεμπτικά εξετάσεων, τα οποία για ένα μήνα είχαν ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια με κόστος περίπου 68 εκαττομυρίων ευρώ!

Αγανάκτηση προκάλεσαν οι δηλώσεις και οι απειλές της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τα παραπεμπτικά εξετάσεων, τα οποία για ένα μήνα είχαν ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια με κόστος περίπου 68 εκαττομυρίων ευρώ!


«Όταν μια χώρα βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη οικονομική κατάσταση εξ’ αιτίας κυρίως της ανικανότητας, της αδιαφορίας και της διαπλοκής του πολιτικού προσωπικού της και όταν επιπλέον απλές και αυτονόητες ενέργειες για τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση των δαπανών του Οργανισμού έχουν πλειστάκις υποδειχθεί, τουλάχιστον από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, στις Διοικήσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διαχρονικά χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο, είναι προκλητικό προσβλητικό και θρασύτατο το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την Παρασκευή 31/1/2014, επιρρίπτοντας τις τεράστιες δικές του ευθύνες στους παρόχους και απειλώντας ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή των αυθαίρετων, αυταρχικών, παράνομων και αντισυνταγματικών μέτρων του rebate και clawback στους εργαστηριακούς ιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία με αυτές τις πρακτικές οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή και τον αφανισμό. Αποτελεί δε αίσχιστο λαϊκισμό η σύνδεση του rebate και του claw back με την καταβολή μισθών και συντάξεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών.


Ο Σύνδεσμος θυμίζει στον διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό, ότι:


α) Τα Διαγνωστικά Κέντρα δεν προσδιορίζουν ούτε τον όγκο των παρακλινικών εξετάσεων
αλλά ούτε και το είδος αυτών, απ’ εναντίας είναι υποχρεωμένα να τις εκτελούν γιατί
διαφορετικά θα έχουν διοικητικές, αστικές και ποινικές ευθύνες
β) Τα Διαγνωστικά Κέντρα από τη φύση του διαγνωστικού έργου που παρέχουν, δαπανούν
μεγάλα ποσά σε αναλώσιμα υλικά για τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων που
εκτελούν, με συνέπεια για κάθε εξέταση που δεν πληρώνονται, να χρεώνονται τουλάχιστον για
το αντίστοιχο ποσό που κοστίζουν τα υλικά αυτά, αφήνοντας στην άκρη τα υπόλοιπα
λειτουργικά έξοδα.


«Αν το πρώτο μέλημα του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου, είναι η διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού με ποιότητα και αξιοπρέπεια τότε στους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας έχει ήδη βρει την ιδανική λύση, σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων. Αρκεί να σταματήσει η υποχρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η Διοικητική ανικανότητα και η ελεγκτική ανεπάρκεια που υπάρχει στον πολύπαθο Οργανισμό. Καλό θα ήταν επίσης να περικόψει τις εξωφρενικές διοικητικές και λοιπές λειτουργικές του δαπάνες, οι οποίες δεν συνάδουν με την δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, η περιστολή των οποίων, θα απελευθέρωνε πολύτιμους για την υγεία των ασφαλισμένων του Οργανισμού που διοικεί, πόρους που θα κατευθύνονταν στο πραγματικό του έργο, δηλαδή την υγεία των ασφαλισμένων του. Δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να ζητά περικοπές από τους συμβεβλημένους παρόχους και να μην τακτοποιεί πρώτα τα του οίκου του».

Διαβάστε επίσης
Απειλές και θράσος ΕΟΠΥΥ:’Η rebate ή κόβουμε συντάξεις!