ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Προς κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί

Προς κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί
Με κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαστηριακοί γιατροί ενόψει των νέων συμβάσεων που πρόκειται να υπογράψουν με τον ΕΟΠΥΥ.

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαστηριακοί γιατροί ενόψει των νέων συμβάσεων που πρόκειται να υπογράψουν με τον ΕΟΠΥΥ.


Ο  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κοινοποίησε στους παρόχους σχέδιο σύμβασης προς διαβούλευση και όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, από την ανάγνωση του κειμένου και την εκτίμηση των νομικών συμβούλων η σύμβαση αυτή είναι ένα δεσμευτικό κείμενο με λεόντεια δικαιώματα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταργώντας κάθε συνταγματικό δικαίωμα στους παρόχους.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας δίνει διορία έως τη Δευτέρα 17 Μαρτίου προκειμένου να προσδιορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και των δύο συμβαλλομένων  με σαφήνεια, διαφορετικά θα προτείνει στα μέλη του την έναρξη κινητοποιήσεων.

Όπως αναφέρουν  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, η  Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων-Κυτταρολόγων-Παθολογοανατόμων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών και η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, το 2013 αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο και κατά παράβαση κάθε υπογραφέντος συμβατικού κειμένου η αναδρομική περικοπή του 50% των απαιτήσεων των παρόχων προκειμένου να διευκολυνθεί η εξέλιξη του προϋπολογισμού.


Η ηγεσία του Υπ. Υγείας αρνείται να αναλάβει το πολιτικό κόστος της αδυναμίας χρηματοδότησης της Π.Φ.Υ., αρνείται να προσδιορίσει αντικειμενικά σαν ποσοστό του Α.Ε.Π. σύμφωνα με το μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α. την απαιτούμενη ετήσια δαπάνη και αποφασίζει για το μέγεθος της σύμφωνα με τα λογιστικά υπόλοιπα του κράτους.

Όπως προκύπτει από την ανάγνωση του σχεδίου της σύμβασης προβλέπεται η εφαρμογή και για το 2014 του προαναφερόμενου κλειστού προϋπολογισμού.

«Επειδή, συνεχίζουν οι τρεις Ενώσεις, βρισκόμαστε πια στις αρχές του τρίτου μήνα του χρόνου και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να περιορίσει τη δαπάνη από τη συνταγογράφηση των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων στην πηγή γιατί αυτό κοστίζει πολιτικά, το κόστος αυτό φορτώθηκε στις πλάτες των παρόχων που είναι και συμβατικά υποχρεωμένοι να τις εκτελούν.

Είναι προφανές ότι μεθοδεύεται και πάλι η χωρίς όριο ζήτηση εξετάσεων, η υποχρέωση μας να τις εκτελούμε και η προσχηματική αναφορά εκπτώσεων επί ασφαλιστικών τιμών αφού τελικά κανείς δεν θα γνωρίζει ούτε το αν, ούτε το πόσο, ούτε το πότε θα πληρωθεί για όποιο αριθμό εξετάσεων του ζητηθεί να πραγματοποιήσει».


 

Links

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen