ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλει ότι χάθηκαν 150 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ

Σε σοβαρές καταγγελίες ότι από την διαδικασία ελέγχων των Ιδιωτικών Κλινικών χάνονται σημαντικά ποσά, και συγκεκριμένα πάνω από 150 εκατ. ευρώ προέβη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος του γραφείου τύπου του κόμματος κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στην Βουλή την Πέμπτη.
Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλει ότι χάθηκαν 150 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ

Σε καταγγελίες ότι από την διαδικασία ελέγχων των Ιδιωτικών Κλινικών χάνονται σημαντικά ποσά, και συγκεκριμένα πάνω από 150 εκατ. ευρώ από μη νόμιμες διαδικασίες και τιμολόγια προέβη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος του γραφείου τύπου του κόμματος κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος στοχοποίησε συγκεκριμένα τον ΕΟΠΥΥ και την διοίκησή του, μιλώντας στην Βουλή την Πέμπτη.

Επιπλέον ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ρωτά για ποιο λόγο δεν δημοσιεύονται στην Διαύγεια συγκεκριμένα στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, ποια νοσοκομεία πληρώνουν και ποια όχι.

Απευθυνόμενος ειδικότερα προς τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα τόνισε: « συζητάμε εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, από το 2009, το μεγάλο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, αλλά και της λειτουργίας του σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές. Είχε τεθεί και πιο παλιά το ζήτημα ότι σε αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να μπούνε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, όπως έγινε με το φορολογικό πιστοποιητικό. Η απόδειξη ήταν ότι όταν έγινε στο φορολογικό πιστοποιητικό, το κράτος, ο πολίτης κέρδισε μέσα από αυτή τη διαδικασία πάρα πολλά εκατομμύρια, γιατί ελέγχθηκαν πάρα πολλές εταιρείες πιο γρήγορα.

•Ψηφίσαμε αυτόν το νόμο και στις 23/7/2013 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, όπου δόθηκε η δυνατότητα ελέγχου, σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

•Υπήρχε δέσμευση από όλους μας να προχωρήσουμε άμεσα σ’ αυτή τη διαδικασία για να δούμε και για το 2013, αλλά και δειγματοληπτικά απο το 2007 μέχρι το 2011, αφού όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν, τι ακριβώς έχει συμβεί.

•Δυστυχώς μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν επιτρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία. Και ξέρετε κάτι; Το ελληνικό κράτος δεν έχει καμία επιβάρυνση».

Συνεχίζοντας στην δευτερολογία του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος πρόσθεσε ακόμη: «Κύριε Υπουργέ, παρ’ όλο που κάνατε προσπάθεια να στηρίξετε κάτι που ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει προχωρήσει, δυστυχώς υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από τον έλεγχο –και το λέει πολύς κόσμος γύρω σας- χάνονται -από μη νόμιμες διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ και τιμολόγια- πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ. Θα σας πω γιατί είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό.

•Στις 27-11-2013 έκανα ερώτηση προς το Υπουργείο σας να κατατεθούν στη Βουλή αντίγραφα εκθέσεων, πορίσματα των οφειλών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ. Δεν απάντησε κανένας.

•Έκανα επίσης προς τον κ. Βρούτση ερώτηση προκειμένου να κατατεθούν στη Βουλή αντίγραφα των επεξεργασμένων στοιχείων και σχετικών εισηγήσεων διαμόρφωσης του αρχικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, στις 27-11-2013, και δεν απαντάει κανένας.

•Και μου απαντάει ο κ. Σταϊκούρας στο ίδιο, το οποίο θα σας παρακαλέσω να δείτε. Είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία με παραπέμπει. Όταν την ανοίξετε εσείς θα την ανοίξω και εγώ. Δεν έχει ανοίξει ποτέ! •

Δεύτερο στοιχείο: Δεν καταλαβαίνω γιατί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ο ΕΟΠΥΥ δεν βάζει ποιο μεγάλο ή μικρό νοσοκομείο πληρώνει. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, θα σας το καταθέσω. Λέει ότι πλήρωσε 823.000 ευρώ σε νοσοκομείο ιδιωτικού δικαίου. Γιατί, κύριε Υπουργέ, ο ΕΟΠΥΥ δεν λέει, με ονοματεπώνυμο, ποιον πλήρωσε; Υπάρχει κάποιο θέμα που δεν επιτρέπει να λέει ο ΕΟΠΥΥ ποιον κύριο κλινικάρχη, μεγάλο ή μικρό, πληρώνει; Και βεβαίως εσείς δεν έχετε ευθύνη σε αυτό.

Όμως, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι υπόλογη απέναντι στην προσπάθεια που κάνουμε τέσσερα χρόνια, που κόβουμε μισθούς και συντάξεις και οι ίδιοι κωλυσιεργούν στο να μην λειτουργήσει ο έλεγχος, γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι ο έλεγχος θα βρεί πλούσια ευρήματα».

Και καταλήγοντας ο κ. Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Μπέζα υπογραμμίζει:

•Κύριε Υπουργέ, είμαι σίγουρος ότι θέλετε να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος. Επειδή τα λεφτά είναι πάρα πολλά και 150 εκατομμύρια είναι όσα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για έξι μήνες, νομίζω ότι και εσείς πρώτος θέλετε να αποδείξουμε ποιοι έχουν πάρει τα λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ σωστά και ποιοι όχι. Αν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έκαναν σωστά τους ελέγχους -και θα τους δούμε ποιοι το έκαναν ή όχι-, σας δηλώνω από μέρους μου ότι ανά εβδομάδα θα καταθέτω ερώτηση για να δούμε πως εξελίσσεται το θέμα. •Όσον αφορά τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε αλλά είναι υπόλογη και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι ο φερέγγυος συνομιλητής -και το απέδειξε».