ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ούτε απλές εξετάσεις στα ΠΕΔΥ, παρά τις μετακινήσεις γιατρών των Κέντρων Υγείας

Ούτε απλές εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα περισσότερα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας τους.
Ούτε απλές εξετάσεις στα ΠΕΔΥ, παρά τις μετακινήσεις γιατρών των Κέντρων Υγείας

Ούτε απλές εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα περισσότερα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας τους.


Ελάχιστες μονάδες του νεοσύστατου φορέα προσφέρουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας στους χιλιάδες πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους που συρρέουν καθημερινά στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ.


Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Σάκης Παπαδόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) «εργαστηριακός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει, ενασχόληση με τα παιδιά, την ψυχική υγεία και τις χρόνιες παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική νόσος, νεοπλάσματα…) δεν μπορεί να γίνει. Ούτε πρόληψη - αγωγή υγείας- ιατρική της εργασίας – σχολική υγιεινή δεν μπορεί να γίνει. Φροντίδα στο σπίτι δεν μπορεί να υπάρξει».


Οι ανεπάρκειες και οι στρεβλώσεις της προηγούμενης κατάστασης επί ΕΟΠΥΥ διογκώνονται, αναφέρει ο κ. Σ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι «η ανισοτιμία στην πρόσβαση, οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία ασθενών και των συγγενών τους, η εικόνα δυσλειτουργίας - αναξιοκρατίας, διαιωνίζονται».


Την ίδια στιγμή, με προφορικές εντολές μετακινούνται γιατροί των Κέντρων Υγείας στις μονάδες του ΠΕΔΥ προκειμένου να τις στελεχώσουν, αφού στις περισσότερες υπηρετούν ελάχιστοι γιατροί, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.


Το δ.σ. της ΕΙΝΑΠ σημειώνει πως «είναι απαράδεκτο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσπαθεί να καλύψει όπως - όπως τα τρομακτικά κενά που η ίδια η πολιτική της δημιουργεί, διαλύοντας και τις άλλες δομές δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης».


Η ΕΙΝΑΠ «καλεί τον υπουργό Υγείας να σταματήσει άμεσα τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και να στελεχώσει με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, όλες τις δομές περίθαλψης».

Διαβάστε επίσης
Μετακινήσεις - εξπρές γιατρών των Κέντρων Υγείας στα ιατρεία του ΠΕΔΥ

Διώχνουν νεφροπαθείς από το «Αγ. Όλγα», λόγω διαθεσιμότητας των γιατρών

Χωρίς ασθενοφόρα η Σύρος, λόγω κινητικότητας των οδηγών