ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ανεπαρκείς εξηγήσεις ΕΟΠΥΥ για τις έκτακτες αιμοκαθάρσεις

Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση και οι διευκρινίσεις του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο των έκτακτων αιμοκαθάρσεων στις οποίες διαπιστώνει …σπατάλη.
Ανεπαρκείς εξηγήσεις ΕΟΠΥΥ για τις έκτακτες αιμοκαθάρσεις

Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση και οι διευκρινίσεις του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο των έκτακτων αιμοκαθάρσεων στις οποίες διαπιστώνει …σπατάλη.


Ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό του, επαναλαμβάνει ότι με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας καθιερώθηκε ως αποδεκτό ποσοστό των μηνιαίων έκτακτων αιμοκαθάρσεων το 1% του συνόλου των συνεδριών αιμοκάθαρσης στη μονάδα νεφρού το μήνα. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι κατά την επεξεργασία και αξιολόγηση των ιατρικών γνωματεύσεων έκτακτων αιμοκαθάρσεων διαπιστώθηκε ελλιπής ιατρική τεκμηρίωση των έκτακτων αιμοκαθάρσεων.


Απαντώντας σε αιτιάσεις για «κούρεμα» των έκτακτων αιμοκαθάρσεων, ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός και ο περιορισμός της σπατάλης και όχι το κούρεμα των αιμοκαθάρσεων.


«Ο ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών & Μονάδων Υγείας. Κατά την επεξεργασία και την αξιολόγηση των ιατρικών γνωματεύσεων έκτακτων αιμοκαθάρσεων διαπιστώθηκε ελλιπής ιατρική τεκμηρίωση. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει κούρεμα αιμοκαθάρσεων, ακόμη κι αν ξεπερνούν το 1% του συνόλου των συνεδριών αιμοκάθαρσης στην μονάδα νεφρού του μήνα, εφόσον κρίνονται απαραίτητες με βάση την ιατρική γνωμάτευση».


Ωστόσο, θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να δώσει επιπλέον στοιχεία για τους λόγους στους οποίους οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, καθώς οι ασφαλισμένοι νεφροπαθείς είναι βέβαιο ότι δεν επιθυμούν να υποβάλλονται άνευ λόγου και αιτίας στην ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ούτε να αναγκάζονται να μαζεύουν δικαιολογητικά για να τα αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε η υπέρβαση των έκτακτων αιμοκαθάρσεων γίνονται για σοβαρούς επιστημονικούς λόγους που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των νεφροπαθών, όπως θρόμβωση, προβληματικά φίλτρα νεφρού, υπόταση, κ.λπ.


Σε συνδυασμό μάλιστα με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών για ακατάλληλα φίλτρα αιμοκάθαρσης που έχουν κατακλύσει ατ δημόσια νοσοκομεία και θέτουν σε κίνδυνο τους νεφροπαθείς, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να απαντήσει τι υπάρχει πίσω από την αύξηση των έκτακτων αιμοκαθάρσεων.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ


Διαβάστε επίσης


Παρέμβαση Σαμαρά για το αίσχος με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης

«Ρώσικη ρουλέτα» τα αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα τεχνητού νεφρού